Torenhoge rentes jagen Turkije de recessie in, “maar het is de enige weg die het land kan bewandelen”, zegt econoom

De Turkse rente zal naar verwachting spectaculair stijgen. Business AM sprak met Philippe Gijsels, chief strategy officer bij BNP Paribas Fortis, over de gevolgen voor Turkije. Een recessie lijkt in het land alvast onvermijdelijk.


Beluister hier het gesprek met Phillippe Gijsels:


In het nieuws: In Turkije komt de centrale bank van het land donderdag bijeen. Economen verwachten dat die bank de rente spectaculair zal verhogen van 8,5 naar 20 tot mogelijks zelfs 25 procent, in een poging om de hoge inflatie te bestrijden.

  • Gijsels: “In Turkije is er al jaren een torenhoge inflatie. Sinds in de jaren 60 tot nu is dat gemiddeld 32 procent per jaar. Het laatste jaar is dat opgelopen tot 75 tot 100 procent. President Erdogan heeft de centrale bank altijd belet om de rente te verhogen, omdat dat de economie pijn doet. Maar op een bepaald moment is de inflatie zo hoog dat je uiteindelijk toch een ander beleid moet voeren. Nu is Hafize Gaye Erkan aangesteld: 31 jaar, komt van een Amerikaanse bank, is onderwezen op Princeton. Van haar wordt gehoopt dat er een wijziging in beleid komt, en dat lijkt er nu ook te komen.”
  • “Als je economieën opzadelt met rentes van 25 procent, dan gaat dat een recessie betekenen. Het zal misschien werkloosheid betekenen, ze gaan een tijd door een zure appel moeten gaan bijten. Hoe lang is altijd moeilijk in te schatten, maar dat gaat toch gewoon een kwestie van maanden zijn, mogelijks zelfs een jaar of meer.”
  • “Aan de andere kant, als je daarmee de inflatie onder controle krijgt en een meer stabielere munt krijgt, dan gaat dat op termijn wel goed nieuws zijn. Dit is de enige weg die Turkije kan bewandelen, en ze waarschijnlijk al lang hadden moeten bewandelen”, aldus de econoom.

Veel troeven

  • “Een munt die 30 procent en meer per jaar valt, daarin is bijna niet te investeren. Als je een meer stabielere munt krijgt met een stabieler land, dan kan dat misschien interessant worden. Het is voor Turkije zeer belangrijk om investeringen aan te trekken uit het buitenland. Daar zijn ze jarenlang niet in geslaagd.”
  • “Turkije heeft heel veel troeven: een jonge bevolking, een goede ligging, een aantal grondstoffen die nuttig zijn… Als je dat kan stabiliseren, dan wordt het land voor ons misschien weer investeerbaar en voor die mensen een stuk leefbaarder”, concludeert Gijsels.
Meer