Direct naar artikelinhoud
NieuwsRode Duivels

Courtois haalt uit naar Tedesco: ‘Diep teleurgesteld, inschattingen bondscoach komen niet overeen met realiteit’

Thibaut Courtois besliste om zijn kat te sturen voor de wedstrijd tegen Estland dinsdagavond.Beeld Photo News

Bondscoach Domenico Tedesco zegt ‘verrast en geschokt’ te zijn over de afzegging van doelman Thibaut Courtois voor de wedstrijd tegen Estland van morgen. ‘We hadden niet verwacht dat zoiets zou kunnen gebeuren.’ Courtois reageert vanavond in een Instagram-post op zijn beurt kwaad op de uitspraken van Tedesco en zegt dat ze niet kloppen.

“In maart beslisten we dat Kevin (De Bruyne, red.) aanvoerder werd en Romelu (Lukaku, red.) en Thibaut samen tweede in rang zouden zijn - zij stonden op gelijke voet”, zo zei Tedesco vanavond op een persconferentie voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland dinsdag. “We beslisten dat Romelu de band mocht dragen tegen Oostenrijk en Thibaut tegen Estland. Alles was oké, maar na de match zei hij me dat hij beledigd was en naar huis zou gaan. Ik heb hem meteen gevraagd dat niet te doen, want dat is een erg harde beslissing.”

“Het is jammer dat dit gebeurd is”, aldus Tedesco nog, die ook verwees naar de vermeende blessure van de doelman als reden voor zijn afzegging. “Dat Thibaut geblesseerd was? Daar heb ik met hem niet over gesproken. Het ging enkel om de aanvoerderskwestie. Ik zou graag hebben dat ik kon zeggen dat het om een blessure gaat, maar ik kan niet liegen. Ik probeer spelers altijd te beschermen, maar dat is onmogelijk in deze situatie. Ik heb hem nog proberen zeggen dat hij het nog twee dagen moest volhouden. Er is een gesprek geweest over zeggen dat het om een blessure ging, maar dat gesprek heb ik snel stopgezet.”

Lees ook

‘Ik ga naar huis’: hoe de frustraties van Thibaut Courtois de bom deden barsten bij de Rode Duivels

Over Courtois' toekomst of excuses van deze of gene partij wilde Tedesco het niet hebben. “Ik wil dat iedereen zich concentreert op de belangrijke match van morgen. We zullen iedereen nodig hebben. Het is niet het juiste moment om over de toekomst te spreken. Ik heb hem proberen overtuigen om niet te vertrekken, het was zijn beslissing. Het is nog even tot september, nu is niet het juiste moment.”

Bondscoach Domenico Tedesco op de persconferentie vanavond.Beeld BELGA

‘Diep teleurgesteld’

Op Instagram reageert Courtois vanavond op zijn beurt “verrast door de persconferentie van de coach waarin hij een gedeeltelijk en subjectief verslag gaf van een privégesprek dat we hadden na de wedstrijd tegen Oostenrijk”.

“Ik wil duidelijk maken dat het niet de eerste of de laatste keer is dat ik met een coach praat over problemen in de kleedkamer, maar dat het de eerste keer is dat iemand besluit om het publiekelijk te vertellen”, aldus Courtois. “Ik ben hier diep teleurgesteld over, maar ik wil duidelijk maken dat de inschattingen van de coach niet kloppen met de werkelijkheid.”

Courtois zegt dat hij Tedesco “niet voor mijn eigen voordeel” gevraagd heeft om uitleg te geven en “beslissingen te nemen om situaties te vermijden die ons in het verleden hebben benadeeld”. “Aanvoerder zijn of niet zijn van het nationale team is geen gril of een willekeurige beslissing, het zou zijn beslissing moeten zijn en dat is wat ik hem probeerde duidelijk te maken. Helaas heb ik mijn doel niet bereikt.”

Volgens Courtois heeft hij “niets geëist” en heeft hij met Romelu Lukaku gesproken “om alle omstandigheden met betrekking tot deze situatie op te helderen”. “Tegelijkertijd wil ik duidelijk maken dat ik geen discussie over een soortgelijk onderwerp heb gehad met een teamgenoot, zoals is beweerd.”

Courtois sluit zijn post af met te zeggen dat hij een controle heeft ondergaan voor een probleem in zijn rechterknie. “Het medische team van mijn club en het nationale team hebben contact gehad en hebben al het relevante materiaal bekeken om de beslissing te nemen om het trainingskamp te verlaten.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een foto die is geplaatst door Thibaut Courtois (@thibautcourtois) op

Ook Vertonghen verrast

Ook recordinternational Jan Vertonghen moest maandagavond de pers te woord staan na een dag die gedomineerd werd door de onverwachte afzegging van Thibaut Courtois voor de verplaatsing naar Estland.

“Dit is niet iets dat ik zou doen”, vertelde Vertonghen meteen doodeerlijk. “Maar ik ben dan ook nooit de beste keeper ter wereld geweest en ik zal dat ook nooit zijn. Ik beschouw de Rode Duivels als een geweldige eer voor mij en aanvoerder zijn is ook geweldig. Ik heb ook in de situatie gezeten dat ik verwachtte de kapiteinsband te krijgen, dat is niet eens zo lang geleden. Uiteindelijk gaat die dan naar iemand anders en dat is niet leuk, dat doet iets met je eer. Maar je doet verder. Aan stoppen heb ikzelf nooit gedacht. Blijkbaar zat dat bij Thibaut veel dieper en dat wist ik niet.”

Door de afzegging oogt de toekomst van Courtois bij de nationale elf onzeker. Vertonghen benadrukt het belang van Courtois als speler, maar beseft ook dat niemand zich boven de groep mag stellen. “Thibaut is al heel lang de beste doelman ter wereld. Dat is heus niet sinds de Champions League-finale van vorig jaar. Ik heb hem er liever bij, maar het groepsproces heeft ook zijn belang. Dat is nu verstoord en daarvoor zal een oplossing gezocht moeten worden. Morgen is er een interland en dan drie maanden om alles te laten bekoelen. We moeten een weg hieruit vinden, maar dit is wel een serieuze deuk.”

Vertonghen was naar eigen zeggen verrast toen hij het nieuws vernam. “Het is de eerste keer dat mij deze situatie overkomt, en al zeker bij de nationale ploeg. Dat begint bij wat geruchten, je hoort hier en daar iets en uiteindelijk wordt dat verhaal dan bevestigd door de coach. Het is zeker een onderwerp in de groep. Zoiets leeft. Spelers zoals Thibaut, die zijn heel belangrijk voor ons. Elke speler die op zo’n manier een kamp verlaat, dat brengt iets teweeg in een groep. Andere jongens hadden het eerder door. Ik was niet altijd in de kleedkamer, ook niet direct na de match. Ik had de signalen niet opgevangen en een aantal andere jongens wel. Iemand ziet iets en dan verspreidt een vuurtje zich snel.”

Jan Vertonghen.Beeld Photo News