Pakistan hangt vlaggen halfstok na dodelijke schipbreuk op Middellandse Zee: "Er gaat hier zoveel mis dat mensen op gammele boot stappen"

Pakistan heeft een dag van nationale rouw gehouden voor de vele Pakistaanse slachtoffers van de schipbreuk op de Middellandse Zee die vorige week honderden doden eiste. De vlaggen hangen halfstok, maar meer dan verdrietig voelen Pakistanen zich vandaag woedend. "Er zijn zoveel economische problemen dat mensen niet meer in Pakistan willen wonen en in een gammele boot stappen." 

Na Griekenland houdt ook Pakistan een dag van nationale rouw voor de slachtoffers van de scheepsramp voor de kust van Griekenland. Aan boord zaten naar schatting 750 migranten en vluchtelingen. Bijna de helft van de opvarenden zouden Pakistanen zijn geweest. 

Voor hen heeft de regering de vlag vandaag halfstok gehangen, maar veel begrip krijgt ze niet voor dat gebaar. "Mensen zijn vooral heel boos en verontwaardigd", zegt correspondente Wilma van der Maten. In maart had een schipbreuk voor de kust van Zuid-Italië al tot verdriet en verontwaardiging geleid, zeker toen bleek dat een van de drenkelingen een Pakistaanse atlete was. Shahida Raza kwam uit voor de nationale hockey- en voetbalploeg, maar besliste om haar land te verlaten omdat ze de behandeling van haar zieke zoontje niet kon betalen.  

"Aan zo'n reddeloosheid moeten we iets doen, en ook aan de maffia die dit organiseert, klonk toen al. Maar deze nieuwe ramp laat zien dat er niets is gebeurd", zegt Van der Maten. "De regering kan wel zeggen dat de vlaggen moeten hangen, maar ze krijgt zelf de schuld, onder meer van de nationale mensenrechtencommissie".

De economische problemen in Pakistan zijn enorm, schetst Van der Maten. "Sinds oud-premier Imran Khan is afgezet, doen de regering en de oppositie niets anders dan vechten. De economie ligt intussen op z’n gat, het IMF wil niet lenen dus Pakistan kan elk moment failliet gaan, er is een inflatie van 40 procent. Er is zoveel mis in Pakistan dat mensen hier niet meer willen wonen en in een gammele boot stappen."  

BELUISTER -Dag van nationale rouw is ook dag van woede in Pakistan ("De wereld vandaag"):

Twaalf Pakistanen hebben de schipbreuk in Griekenland overleefd. "In de steden waar zij vandaan kwamen, zijn vandaag razzia’s gehouden", zegt Van der Maten. "Zo'n 20 mensensmokkelaars zijn opgepakt. En het zullen er nog veel meer worden, want mensensmokkel is een goudmijn. 10.000 tot 20.000 euro verdienen smokkelaars voor één jonge vluchteling. En ook de politie verdient hier aan, want zij wísten waar die smokkelaars zaten."

BEKIJK - Frontex gaf nieuwe beelden vrij van de boot waarbij honderden mensen omkwamen:

Videospeler inladen...

Egyptische verdachten

In Griekenland zelf hadden vandaag negen Egyptenaren die verdacht worden van mensensmokkel voor de rechter moeten verschijnen. 

Zij werden vorige week opgepakt in Kalamata, de havenstad op de Peloponnesos waar de overlevenden van de ramp naartoe zijn gebracht. De Egyptenaren zijn door verschillende opvarenden als mensensmokkelaars aangewezen, maar zelf ontkennen ze dat. De eerste zitting had vandaag moeten plaatsvinden, maar is uitgesteld naar morgen om de advocaten meer tijd te geven om zich voor te bereiden. 

In Kalamata komen intussen steeds meer verwanten van opvarenden aan, op zoek naar nieuws. Vandaag zijn nog drie lichamen van slachtoffers geborgen, wat het aantal geborgen lichamen op 81 brengt.

Uit getuigenissen van de opvarenden blijkt dat de smokkelaars bij de afvaart zo veel mogelijk mensen op de boot wilden duwen.

Over de dodelijke schipbreuk is hoe dan ook nog veel onduidelijkheid. Het lijkt er steeds meer op dat de Griekse kustwacht gelogen heeft over zijn rol, en mogelijk het schip heeft willen wegslepen uit Griekse wateren. 

Meest gelezen