Wervik, West-Vlaanderen

Code oranje voor onweer: hevige regen zorgt op sommige plaatsen in Vlaanderen voor overlast

Op verschillende plaatsen, vooral in West-Vlaanderen, heeft hevige regenval voor wateroverlast gezorgd. Onweersbuien trekken vanaf de kust over ons land en op sommige plaatsen in ons land viel al meer dan 50 liter water per vierkante meter op enkele uren tijd. Nog tot vannacht 2 uur geldt code oranje voor onweer voor alle Vlaamse provincies, behalve Limburg. Dat betekent dat er kans is op hagel, zware windstoten en nog meer neerslag.

  • Tussen 14 uur vanmiddag en 2 uur vannacht geldt code oranje voor alle Vlaamse provincies, behalve Limburg. In Wallonië geldt code oranje enkel voor Henegouwen en Waals-Brabant. 
  • Het noodnummer 1722 is geactiveerd. 
  • Wil je weten welke maatregelen je kan nemen om schade door onweer te voorkomen? Neem dan zeker een kijkje op de website van het Nationaal Crisiscentrum
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wateroverlast in West-Vlaanderen

Op sommige plaatsen in West-Vlaanderen, zoals in Wervik en rond Damme, is al meer dan 40 liter per vierkante meter neerslag gevallen op enkele uren tijd. De brandweer werd op verschillende plaatsen opgeroepen voor wateroverlast.

BEKIJK - Brandweerinterventies voor wateroverlast in Wervik en Heuvelland:

Videospeler inladen...

Rond 15.00 deze namiddag passeerde een fikse onweersbui over de regio Westhoek. De lokale brandweer kreeg een twintigtal meldingen voor wateroverlast. Het gaat voornamelijk over ondergelopen kelders, straten die blank staan en straten die bevuild zijn met modder uit de omliggende velden.

BEKIJK - Wateroverlast in De Klijte (Heuvelland):

Videospeler inladen...

BEKIJK - Rond de getroffen woningen in De Klijte wordt een geul gegraven, zodat bij nieuwe buien het water wordt opgevangen in de grachten:

Videospeler inladen...
Moorsele, Wevelgem
Klaus Masschelein

Woensdag overwegend droog, donderdag verwacht KMI opnieuw intense onweersbuien

Tijdens het eerste deel van de nacht verwacht het KMI nog enkele regen- en onweersbuien in de oostelijke helft van het land, maar geleidelijk aan zakken de buien in en wordt het na middernacht rustiger met brede opklaringen over het westen en het centrum. 

Woensdag blijft het overwegend droog. Overdag zijn er stapelwolken in het binnenland, maar aan zee blijft het vrijwel helder. Ten zuiden van Samber en Maas kan er plaatselijk een bui vallen.

Woensdagavond is het overal droog en verdwijnen de stapelwolken. Na middernacht begint het te regenen over het zuiden van het land en tegen de ochtend valt er overal regen ten zuiden van Samber en Maas. Er kan daarbij plaatselijk ook onweer voorkomen.

Donderdag trekt een golvende onweerachtige neerslagzone vanaf Frankrijk over ons land. Op basis van de huidige prognoses valt de meeste regen in het oosten en centrum van ons land. Soms intense en langdurige regen is mogelijk, met soms ook enkele geïsoleerde onweders. De kans op overvloedige neerslag is in deze streken dus het grootst. Het noordwesten van het land blijft wellicht relatief gespaard.

Brandweer voert tachtigtal interventies uit in westen van Henegouwen

De brandweer van de zone Wapi (Wallonie Picarde, het westen van Henegouwen) heeft meer dan tachtig interventies uitgevoerd. Het ging vooral over interventies rond Komen, vlakbij de grens met West-Vlaanderen.

Op sommige plaatsen daar viel meer dan 80 liter regen per vierkante meter. De brandweer moest uitrukken voor onder meer straten die blank stonden en verstopte rioolputten. "Er viel geen enkel slachtoffer of gewonde. Er waren enkele lichte ongevallen, maar die waren niet noodzakelijk het gevolg van het slechte weer", aldus Julien Gillet, die de interventies van de brandweer coördineerde. "Opvallend genoeg was er geen enkele interventie in Moeskroen, dat gespaard bleef."

Omstreeks 18.30 uur bereikte het onweer de regio Doornik. 

BEKIJK - Opletten in het verkeer (Beeld E40 ter hoogte van Ternat en Affligem):

Videospeler inladen...

Wijk in Wervik onder water

Eerder deze namiddag moest de brandweer regio Westhoek uitrukken naar de Esdoornstraat en de Bourgondiëstraat in Wervik, waar het water tot een meter hoog stond.

Op dit moment zijn de brandweerploegen onderweg naar deelgemeente Geluwe, waar ook wateroverlast wordt gemeld.

Wervik, West-Vlaanderen
Wervik, West-Vlaanderen
Wervik, West-Vlaanderen
Wervik, West-Vlaanderen

Ook stevige regenbuien in Oost-Vlaanderen en Antwerpen

In Zottegem in Oost-Vlaanderen viel vanmiddag tussen 15.30 en 16.00 uur ook al heel wat regen. Daardoor stonden in deelgemeente Velzeke enkele straten blank. Brandweerpost Zottegem rukte omwille van wateroverlast ook uit naar de Velzeke- en de Paddestraat.

BEKIJK - Het dorpscentrum aan de voet van de Lieve Heerstraat in Velzeke stond snel blank:

Videospeler inladen...

David Dehenauw van het KMI meldt dat er ook in Antwerpen reeds op verschillende plaatsten sprake is van stevige buien met onweer.

Meer dan 50 liter per vierkante meter

Veiligheid eerst

De Federale Dienst Noodplanning van Antwerpen heeft een Be-Alert uitgestuurd en waarschuwt voor felle rukwinden en hevige neerslag vanaf 17.00 uur. De inwoners van de provincie krijgen de raad om binnen te blijven. "Begeef je enkel naar buiten als het echt niet anders kan. Laat kinderen niet buiten spelen. Jouw veiligheid en de veiligheid van jouw naasten zijn immers prioritair."

Onweer aangekomen in West-Vlaanderen

Weerman Bram Verbruggen laat weten dat het onweer ondertussen aangekomen is in West-Vlaanderen. "De onweerswolken doen het aanvoelen alsof het nacht is", aldus Verbruggen. 

"Het is vergelijkbaar met wat we vorige week in Parijs gezien hebben", vertelt Verbruggen in VRT NWS Live. "Daar viel 30 liter per vierkante meter en als dat ineens naar beneden komt, kan dat leiden tot een tunnel met wateroverlast of straten die blank staan omdat de riolering het niet meer kan slikken."

BEKIJK - KMI kondigt onweer code oranje aan, wat mogen we verwachten?

Videospeler inladen...

IN BEELD - Onweerswolken in West-Vlaanderen

De Panne - 13.00 uur
Twitter - @RescueDePanne
Middelkerke - 13.40 uur
Twitter - @johantopke
Veurne - 13.40 uur
Twitter - @bart_seys

Meest gelezen