Start proces tegen luchthaven Deurne omdat die deels in landbouwgebied ligt, milieuorganisatie en buurtbewoners stellen zich burgerlijke partij

Burgerbeweging Vliegerplein heeft zich samen met milieuorganisatie Bond voor Beter Leefmilieu burgerlijke partij gesteld in een rechtszaak tegen de luchthaven van Deurne. Zowel de omwonenden als de milieuorganisatie beschuldigen de uitbater ervan dat hij een deel van de luchthaven illegaal gebruikt omdat die in landbouwgebied ligt. Ze willen dat de activiteiten op dat deel worden stopgezet.

In Antwerpen start vandaag de inleidende zitting van de rechtszaak die het openbaar ministerie heeft aangespannen tegen de uitbater van de luchthaven van Deurne en het Vlaams Gewest. Diverse organisaties, zoals de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en buurtcomité Vliegerplein, laten weten dat ze zich burgerlijke partij stellen. Beide organisaties beschuldigen de luchthaven in Deurne van "illegaal gebruik van een veiligheidszone in landbouwgebied, als een onderdeel van de luchthaven".  

Gecontesteerde veiligheidszone

Internationale veiligheidsvoorschriften bepalen dat er in het verlengde van een start- of landingsbaan een verharde veiligheidszone moet liggen. "Er was echter geen veiligheidszone aan de kant van het Fort 3 in Borsbeek waardoor grotere typen vliegtuigen er niet mochten opstijgen of landen", legt Piet De Roeck uit van Vliegerplein. 

"Bij het ondertunnelen van de Krijgsbaan ter hoogte van de landingsbaan in 2015 werd echter sluiks in de landbouwzone een verharde veiligheidszone aangelegd met een oppervlakte van 8.100 vierkante meter", gaat De Roeck verder. "Door de grotere illegale veiligheidszone kunnen grotere vliegtuigen nu wel landen in Deurne. Het gaat vooral om toeristische vluchten, zoals de Embraers van TUI."

Toeristische luchthaven

Volgens de burgerbewegingen liet het Vlaams Gewest met publieke middelen en zonder vergunning de werken uitvoeren in het landbouwgebied ten voordele van de luchthaven. "Na de privatisering van de uitbating kon de uitbater vanaf oktober 2014 de luchthaven van Deurne zo uitbouwen tot een toeristische luchthaven", aldus Vliegerplein en BBL. 

"Als burgerlijke partijen vragen we om deze illegale exploitatie in een landbouwzone stop te zetten", vertelt Erik Grietens van BBL. "Dat daardoor geen grote vliegtuigen meer kunnen landen in Deurne, zou een hele stap vooruit zijn voor de gezondheid van de omwonenden, voor het klimaat en voor het milieu".

Meest gelezen