Gaan de lichten ’s nachts vaker aan in Gent? "Het onveiligheidsgevoel stijgt, we nemen dat ernstig"

De stad Gent sluit niet uit dat de straatverlichting opnieuw vaker aan kan. "We zijn niet blind voor signalen over onveiligheid, daarnaast zijn de energieprijzen opnieuw gedaald", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Hij belooft een tussentijdse evaluatie. De lichten gaan in Gent sinds februari uit om centen en energie te besparen. 

Opvallende bocht in de Gentse gemeenteraadscommissie gisteravond over het beleid rond de straatverlichting. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) geeft aan dat hij overweegt om de straatverlichting opnieuw vaker aan te steken. De openbare verlichting gaat nu uit van zondag- tot en met woensdagnacht, tussen middernacht en 5 uur 's morgens. "We hebben al lichte aanpassingen gedaan en kunnen dat blijven doen." De uitspraak is bijzonder, want eerder liet schepen Filip Watteeuw (Groen) weten dat er pas volgend jaar een evaluatie komt, na de verkiezingen. 

"Onveiligheidsgevoel"

Gemeenteraadslid Joris Vandebroucke (Vooruit) vroeg om een bijsturing die dus bijval krijgt van de burgemeester. De oppositie sluit zich aan bij de oproep. "We krijgen meer signalen van burgers die zich onveilig voelen", stelt de burgemeester. Hij verwijst daarbij naar een petitie die intussen al bijna 5.000 handtekeningen verzamelde. Er is deze week overleg met de initiatiefnemers. "Ook vanuit het nachtleven en de horeca vangen we op dat er toch bezorgdheid is. Mensen zijn bang dat ze in het verkeer anderen zullen aanrijden. We nemen dit ernstig."

De politie benadrukt dat er op dit moment geen data zijn die aantonen dat het écht gevaarlijker is. Er kwam maar een handvol meldingen binnen. Schepen Watteeuw liet eerder wel optekenen dat er een 70-tal meldingen waren bij verschillende andere stedelijke diensten. Hij was zelf niet aanwezig tijdens de zitting omdat zijn bevoegdheden er normaal gezien niet besproken worden. Hij reageerde achteraf wel bij VRT NWS. 

"Voor mij is het geen probleem om het doven vroeger te evalueren en bij te sturen. Belangrijk is wel dat we dan massaal in led-verlichting investeren", stelt Watteeuw. Led-lampen zijn energiezuiniger en kunnen ook gedimd worden. "Ik heb voor het volgende meerjarenplan al een voorstel ingediend om ieder jaar meer dan 2 miljoen euro te investeren. Ik ga ervan uit dat de coalitiepartners die investering voluit zullen steunen." In Gent bestaat ongeveer een kwart van de straatverlichting nu uit led-verlichting. Er is dus nog ruimte voor een inhaaloperatie. 

"Nieuwe context"

De Clercq stelt in de zitting dat de context veranderd is. Hij verwijst naar de energiekosten die, in vergelijking met de voorbije maanden, gedaald zijn naar een meer aanvaardbaar niveau. Tijdens de energiecrisis hoopte de stad met de maatregel nog ongeveer een miljoen te besparen. In de uitspraken van De Clercq ziet de oppositie alvast een manoeuvre om het Groen lastig te maken. De socialisten en liberalen trekken volgende verkiezingen samen naar de kiezer met één lijst. Het is een publiek geheim dat het niet zo goed meer botert met de groenen in de meerderheid. Schepen Watteeuw is alleszins 'not amused'. "Er was veel minder verwarring geweest als de burgemeester eerst met de bevoegde schepen had overlegd", klinkt het. 

Meest gelezen