Gedetineerde slaat twee cipiers werkonbekwaam in gevangenis van Antwerpen: "Beu om boksbal te spelen"

In de gevangenis van Antwerpen zijn twee cipiers gewond geraakt nadat ze werden aangevallen door een gevangene. Beide personeelsleden zijn een tijd werkonbekwaam. De vakbonden dienen een stakingsaanzegging in. De gedetineerde is naar een andere gevangenis gebracht.

Een gedetineerde heeft in de gevangenis van Antwerpen twee cipiers maandag verwond. EĆ©n personeelslid hield aan de aanval een gebroken hand en een gekneusde oogkas over. Een collega die de gedetineerde wilde tegenhouden liep gekneusde ribben op.

"De man in kwestie moest normaal gezien naar de rechtbank worden gebracht. Zonder aanleiding heeft hij onze collega aangevallen toen die hem ging ophalen om te vertrekken", doet vakbondsman Mario Heylen van ACOD het verhaal. "De man heeft in het verleden ook al cipiers en medegevangenen aangevallen."

Drugs en overbevolking

De vakbonden hebben intussen aan de gevangenisdirectie laten weten dat ze plannen hebben om te staken. "Dat hebben we gedaan op vraag van het personeel. Ze zijn het beu om boksbal van gedetineerden te spelen. De combinatie van overbevolking, het drugsprobleem in de gevangenissen en het falende beleid door onze regering zorgt mee voor die stijgende agressie", vindt Heylen. Volgens hem wordt agressie van gedetineerden ook niet hard genoeg bestraft waardoor sommigen sneller geneigd zijn om toe te slaan.

In de gevangenis van Merksplas waren er onlangs ook verschillende zware gevallen van agressie van gedetineerden tegenover het gevangenispersoneel op amper een paar weken tijd.

Er is niets mis met de procedure bij het overbrengen van gedetineerden naar de rechtbank
An Janssens, gevangenisdirecteur

De gedetineerde die de twee cipiers heeft verwond, zal naar een andere gevangenis worden overgebracht. "Dit moet de gemoederen bedaren", zegt de directeur van de strafinrichting, An Janssens. De gedetineerde kwam al vaker agressief uit de hoek, ook in andere gevangenissen. "Aan de procedure voor het overbrengen van gevangenen naar de rechtbank is niets structureel mis. Dagelijks worden er tussen de 50 en de 100 gedetineeren vervoerd. En dat verloopt bijna altijd zonder problemen."

Er komt nog wel een overleg met de vakbonden om alle veiligheidsprocedures nog eens door te nemen. Er was ook al een gesprek tussen de gevangenisdirectie en het personeel na het incident.

Meest gelezen