Direct naar artikelinhoud
UpdateQatargate

Onderzoeksrechter Claise trekt zich terug in dossier Qatargate: zoon doet zaken met zoon van Marie Arena

Onderzoeksrechter Michel Claise.Beeld Marc Baert

In het dossier rond de vermeende corruptie bij het Europees Parlement heeft onderzoeksrechter Michel Claise beslist om zich terug te trekken. Dat meldt het federaal parket in een persbericht. Zijn oudste zoon zou zaken doen met Europarlementariër Marie Arena, die ook vernoemd wordt in Qatargate.

en

De beslissing van onderzoeksrechter Michel Claise om zich terug te trekken uit de zaak van vermeende corruptie in het Europees Parlement heeft te maken met een mogelijk belangenconflict. Volgens De Standaard en Le Soir doet de oudste zoon van de rechter sinds 2018 zaken met de zoon van Europarlementariër Marie Arena, die ook voorkomt in ‘Qatargate’.

“Er zijn recentelijk een aantal elementen opgedoken die de objectieve leiding van het onderzoek in vraag zouden kunnen stellen”, klonk het maandag in een mededeling van het federaal parket. “Als voorzorgsmaatregel en teneinde het gerecht toe te staan zijn werk in alle sereniteit voort te zetten, is er een noodzakelijke scheiding nodig tussen het privé- en familiaal leven en de professionele verantwoordelijkheden. Het is om die reden dat de onderzoeksrechter ons heeft laten weten dat hij vanavond besloten heeft zich uit het dossier terug te trekken.”

Een andere onderzoeksrechter, die al vaker bij de zaak betrokken is geweest, neemt het onderzoek over. De advocaat van Europarlementslid Marc Tarabella, Maxim Töller, die achter de onthulling van de mogelijke belangenvermenging zit, zei dat hij “opgelucht” was en dat hij hoopte “dat er een analyse zal worden uitgevoerd van de zogenaamde informatie van spijtoptant Panzeri, in overeenstemming met de wet en justitie”.

Eerder maandag raakte bekend dat het Italiaanse Europarlementslid Andrea Cozzolino naar België is gekomen en door de onderzoeksrechter werd verhoord.

“Mijn cliënt heeft in Italië afstand gedaan van de lopende procedures en van zijn betwisting van het Europees aanhoudingsbevel”, zegt meester Dimitri de Béco, de advocaat van Cozzolino. “Hij is uit vrije wil naar België gekomen om te antwoorden op de vragen van de onderzoekers en de onderzoeksrechter. Vanavond is hij verhoord door de onderzoeksrechter, maar die heeft nog geen beslissing genomen over een eventueel aanhoudingsbevel. Morgen zal hij verder ondervraagd worden door de politie, en zal de onderzoeksrechter een beslissing nemen.”

Waar gaat het onderzoek ook weer over?

Het federaal parket voert al enkele maanden een grootscheeps onderzoek naar pogingen van de Golfstaat Qatar en van Marokko om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden. Beide landen zouden via voormalig Italiaans Europarlementslid Pier Antonio Panzeri en diens vzw Fight Impunity geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

In dat dossier werden op 9 december niet alleen Panzeri, maar ook zijn rechterhand Francesco Giorgi, diens partner en vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, de Brussels-Italiaanse lobbyist Nicolo Figa-Talamanca, Eva Kaili’s vader en vakbondsman Luca Visentini opgepakt. Die laatste twee werden na verhoor vrijgelaten, maar Giorgi, Kaili, Panzeri, en Figa-Talamanca werden onder aanhoudingsbevel geplaatst. Op 11 februari werd ook het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Figa-Talamanca werd na enige tijd door de onderzoeksrechter vrijgelaten, terwijl de vier andere verdachten allemaal onder elektronisch toezicht werden geplaatst. Onderzoeksrechter Michel Claise besliste vervolgens om Marc Tarabella, Francesco Giorgi en Eva Kaili onder voorwaarden vrij te laten.

Het Belgische gerecht had ook aan Italië om de overlevering van het Italiaanse Europarlementslid Andrea Cozzolino gevraagd. Ook hij wordt ervan verdacht geld te hebben ontvangen van landen zoals Qatar of Marokko om beslissingen van het Europees Parlement in hun voordeel te beslechten. De man was in Italië onder huisarrest geplaatst en verzette zich tegen zijn overlevering aan België, maar besliste uiteindelijk om uit eigen beweging naar België te komen. Volgens zijn advocaat blijft Cozzolino wel betwisten dat hij zich heeft laten omkopen.