Direct naar artikelinhoud
NieuwsVermiste duikboot

Tijd dringt in zoektocht naar verdwenen Titanic-onderzeeër, zuurstof aan boord raakt langzaam op: dit weten we tot nog toe

Archiefbeeld van de Titan-duikboot van het bedrijf OceanGate Expeditions.Beeld AP

Een race tegen de klok in de Atlantische Oceaan, waar met man en macht wordt gezocht naar de Titan. Het duikbootje is gemaakt om toeristen naar het wrak van de Titanic brengen, maar zondagochtend verdween het plots van de radar. Er zijn vijf passagiers aan boord, en de zuurstof aan boord is beperkt.

Wat is er gebeurd?

De Titan vertrok zondagochtend (lokale tijd) om het wrak van de Titanic op de zeebodem te bezoeken. De duikboot verloor echter contact met het ondersteuningsschip op een diepte van zo’n 4 kilometer, in een zeer afgelegen gebied op zo’n 1.450 kilometer van de kust van Cape Cod in de Amerikaanse staat Massachusetts.

De kustwacht van de Amerikaanse stad Boston is een zoektocht gestart, en krijgt daarbij de hulp van verschillende overheidsdiensten en andere organisaties die gespecialiseerd zijn in diepzee-expedities.

Het is een race tegen de klok: de zuurstof aan boord raakt langzaam op. Om 17 uur maandagmiddag lokale tijd had de verdwenen onderzeeër naar schatting nog voor zo’n 70 tot 96 uur aan zuurstof aan boord.

Lees ook

Extreme diepte maakt succesvolle reddingsactie onzeker: dit zijn alle complicaties

Wie zit er aan boord?

In een tweet meldt de Amerikaanse kustwacht dat er vijf personen aan boord van de Titan zijn. “De vijfkoppige bemanning dook zondagochtend onder en de bemanning van de Polar Prince (het moederschip, red.) verloor ongeveer 1 uur en 45 minuten na de duik het contact met hen.”

Twitter bericht wordt geladen...

De families van de Britse miljardair Hamish Harding en de Pakistaanse zakenman Shahzada Dawood en zijn zoon Suleman hebben bevestigd dat zij aan boord zijn. Ook de Franse onderzeeërpiloot Paul-Henry Nargeolet zou volgens Britse media aan boord van de vermiste duikboot zijn, net als Stockton Rush, de oprichter en CEO van OceanGate Expeditions.

De Brit Harding dook in 2021 al eens naar het diepste punt van de Marianentrog op bijna elf kilometer diepte, waar hij zowel het wereldrecord voor de grootste afstand als de langste tijd op de bodem van de oceaan vestigde.

Harding liet afgelopen zaterdag zelf op sociale media weten dat hij aan de expeditie ging deelnemen. Volgens de miljardair vertrok het team, bestaande uit “een paar legendarische ontdekkingsreizigers”, zaterdag vanuit de Canadese stad St John’s en zouden ze zondag een duikpoging naar het wrak wagen. Harding voegde eraan toe dat de reis “waarschijnlijk de eerste en enige bemande missie naar de Titanic” van dit jaar zou zijn vanwege de slechte weersomstandigheden.

Het wrak van de Titanic.Beeld rv

Wat weten we over de Titan?

De onderzeeër van OceanGate is de enige vijfpersoonsduikboot ter wereld die het wrak van de Titanic kan bereiken. Uit een reportage van de Amerikaanse nieuwszender CBS News afgelopen december bleek dat de durvers die aan de expeditie willen deelnemen een contract moeten ondertekenen waarin staat dat ze een uitdaging aangaan die kan leiden tot “fysieke verwondingen, trauma’s of de dood”.

Volgens de website van OceanGate Expeditions kost een expeditie naar het wrak 250.000 dollar (momenteel 229.000 euro). Zo’n tocht duurt normaal gezien acht uur.

Titanic

Het beroemde scheepswrak van de Titanic ligt op 3.800 meter diepte op de bodem van de Atlantische Oceaan. Het bevindt zich op ongeveer 600 kilometer van de kust van Newfoundland in Canada. Het passagiersschip botste in 1912 op een ijsberg tijdens zijn eerste reis van het Britse Southampton naar de Amerikaanse stad New York. Van de 2.200 passagiers en bemanningsleden aan boord kwamen er meer dan 1.500 om het leven.