DESPITE STRAIGHT LINES (Paul Williams 2017)

Plaats waar Julius Caesar vermoord werd vanaf vandaag te bezoeken in Rome 

Toeristen kunnen vanaf vandaag in Rome de plaats bezoeken waar Julius Caesar is vermoord. De archeologische site werd al honderd jaar geleden ontdekt, maar was tot nu toe enkel van bovenaf te bekijken. 

Fans van historische true crime kunnen vanaf vandaag ook hun gading vinden in Rome. De hoofdstad van Italië opent een nieuwe archeologische site, volgens de overlevering de plek waar Julius Caesar, de beroemde Romeinse veldheer en politicus, vermoord werd.

De site bevindt zich op het plein Largo di Torre Argentina. Ze omvat de resten van vier tempels én een stukje van het vroegere theater van Pompeius. In dat theater was ook een ontmoetingsplaats voor de Senaat van Rome, een "curia". In dat Senaatsgebouw werd Caesar in 44 voor Christus doodgestoken door tientallen samenzweerders.

Op het plein zijn vooral restanten van tempels te zien.
Copyright: Mariusz S. Jurgielewicz

Wie de site gaat bezoeken, zal waarschijnlijk wel een stevige portie verbeelding nodig hebben. Van de curia is nog maar een muur te zien: het is het enige bovengrondse restant van het theater, dat in z'n tijd een van de belangrijkste was in de Romeinse wereld.

Julius Caesar was een succesvol veldheer en invloedrijk politicus in de Romeinse Republiek, de periode van het Romeinse Rijk tussen 509 en 27 voor Christus. Caesar, die naam en faam maakte tijdens de Gallische Oorlogen, wilde na zijn terugkeer in Rome alle politieke macht naar zich toetrekken. Dat leidde tot een samenzwering van tientallen senatoren, die hem op de "Iden van maart", ofwel 15 maart, om het leven brachten met 23 messteken. De dood van Caesar luidde een nieuwe periode in: het Romeinse Keizerrijk. 

De archeologische site werd al in de jaren 1920 ontdekt, tijdens infrastructuurwerken die besteld waren door dictator Mussolini. Tot nu was de site enkel vanaf straatniveau te bekijken. Dankzij sponsoring van het Italiaanse luxemerk Bulgari kunnen bezoekers nu ook langs de ruïnes wandelen. De werken kostten zo'n 1 miljoen euro.

Voor wie even moet bekomen van de gruwel van de meest tot de verbeelding sprekende politieke afrekening uit de klassieke oudheid - en misschien wel de geschiedenis - kan een ontmoeting met een van de vele katten die rondlopen tussen de ruïnes misschien soelaas bieden. Sinds 1994 is op de site namelijk een opvangcentrum voor zwerfkatten: ze worden er verzorgd en gesteriliseerd.

Meest gelezen