Hilde De Windt

Stijging telecomtarieven erg groot in ons land: "Aanleg glasvezelkabels wordt doorgerekend aan klant"

Telenet heeft in juni de abonnementstarieven met 6 procent verhoogd en binnenkort volgt ook Proximus, de andere grote speler. Bij Proximus is dat al de tweede prijsverhoging dit jaar. De inflatie speelt een rol, maar die stijgt al enkele maanden minder snel. Maar zijn die prijsstijgingen wel normaal?

“Op zich is die prijsverhoging normaal”, zegt Tom Evens, professor communicatiewetenschappen aan de UGent. “Telecomprijzen worden elk jaar aangepast aan de inflatie. De andere jaren was dat 2 tot 3 procent. Maar nu is dat 6 tot 7 procent omdat de inflatie een pak hoger lag. En dan zullen ze zeggen, we rekenen nog niet de volledige inflatie door, we doen nog een geste.”  

Telecom duur in ons land

De telecomprijzen in ons land zijn al hoog, als je dat vergelijkt met andere landen. Als hoge prijzen stijgen met een bepaald percentage, dan wordt dat verschil nog groter.

Gebrek aan samenwerking

"Door historische redenen leven we in een heel complex land met 2 heel sterke netwerken die naast elkaar bestaan", zegt Tom Evens. Vroeger had je alleen een netwerk van de RTT, dat is later Belgacom geworden en nu Proximus.  In de jaren 90 is Telenet er vanuit Vlaanderen bijgekomen, met een volledig nieuw netwerk. Ook in Wallonië kwam er een ander netwerk bij.  

“Ik maak altijd deze bedenking”, zegt Tom Evens. “Er ligt nu een spoorweg Gent-Brussel. Plots is er een concurrent en die legt daar een volledig nieuw spoor naast. Diezelfde fout wordt nu opnieuw gemaakt. De oude kabels worden vervangen door glasvezelkabels, maar Proximus en Telenet leggen elk hun eigen netwerk aan. Waarom werken ze niet samen? Want die aanleg is heel duur en wordt doorgerekend aan de consumenten."

Een tweede glasvezelnetwerk is een tweede spoorweg naast de lijn Brussel Oostende. En de consument betaalt dat uiteindelijk

Tom Evens UGent

Ons netwerk is duurder, maar is het ook beter?

“Ja, en daar zijn studies over. Maar dan zijn we appelen met peren aan het vergelijken. Als je zegt dat kabeltelevisie goedkoper is in Frankrijk, dan moet je weten dat wij bij ons kunnen kiezen uit pakweg 200 kanalen en in Frankrijk zijn er dat maar 50. Ons netwerk is sneller, in Frankrijk is het een pak trager. Bij ons is er ook op het platteland goede ontvangst, maar dat is niet zo in Frankrijk. In Parijs heb je meer dekking dan aan zee.”  

Prijzen vergelijken

Het loont de moeite om de prijzen van verschillende telecomoperatoren te vergelijken. Dat kan op https://www.bestetarief.be/ van de telecomregulator BIPT. De overstap naar een andere operator is kosteloos. 

Meest gelezen