LIVE. Brokstukken zijn van wel degelijk van Titan-duikboot, geen hoop meer voor vijf bemanningsleden

De tijd tikt voor de vijf inzittenden van de Titan-duikboot die zondag aan een expeditie startte naar het wrak van de Titanic, dat op een diepte van 3,8 kilometer in de Atlantische Oceaan ligt, op goed 600 kilometer van de kust van het Canadese Newfoundland. Er is een grootschalige reddingsactie gestart om de onderzeeër, met aan boord onder meer een Britse miljardair, een Pakistaanse zakenman en een Franse avonturier tijdig te vinden. Volg hier de ontwikkelingen op de voet.

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Zoektocht naar de Titan

    sofie.geusens

    Witte Huis bevestigt dat het op de hoogte werd gebracht over geluid van implosie

    John Kirby, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, zei tijdens een persconferentie in het Witte Huis: "De marine heeft de akoestische gegevens die ze hadden ontvangen doorgegeven aan de commandant van het incident. Ze waren er ook snel bij om duidelijk te maken dat ze geen uitsluitsel konden geven over wat die gegevens betekenden. En ze konden er niet zeker van zijn dat die gegevens verband hielden met de onderzeeër."

    Hij zei dat de informatie is doorgegeven aan de commandant die de leiding had over de zoektocht naar Titan en dat het waarschijnlijk "op een of andere manier in het zoekplan is meegenomen". Op de vraag of er bezorgdheid was dat er middelen verspild waren tijdens de zoektocht, zei Kirby "nee".
    sofie.geusens

    Nieuwe missie naar brokstukken aan de gang, meldt CNN

    Een op afstand bestuurbare robot wordt momenteel naar de plaats van de brokstukken gestuurd, vertelde een woordvoerder van Pelagic Research Services aan CNN. 

    Het op afstand bediende voertuig, Odysseus 6, - dat als eerste het "puinveld" van de onderzeeër ontdekte - begon zijn missie laat in de ochtend lokale tijd en zal er ongeveer een uur over doen om de locatie te bereiken. Het is niet de bedoeling om al brokstukken te bergen. Daar zou de robot niet toe in staat zijn. 

    sofie.geusens

    Familielid van passagier Hamish Harding wil "volledig onderzoek" naar duikbootramp

    De peetdochter van Hamish Harding, de Britse miljonair die aan boord zat van de Titan, heeft opgeroepen tot een volledig onderzoek naar de dood van de vijf Titan-passagiers. In een interview met de BBC vroeg Lucy Cosnett welke veiligheidscontroles er waren uitgevoerd voor de tragedie. "Het zou volledig onderzocht moeten worden, om te zien wat er mis ging, waarom het gebeurde, waarom ze het niet overleefden", zei Cosnett. "Toen ik las dat ze knallende geluiden hadden gehoord, had ik goede hoop dat het misschien van de duikboot kwam. Maar gisteren was het vreselijk toen ik hoorde dat hij het niet gehaald had, dat ze allemaal gestorven waren."

    sofie.geusens

    Titan-onderzeeër is kort na start van duik ‘geïmplodeerd’, maar wat gebeurt er dan precies?

    Uit de brokstukken van de Titan blijkt dat de piepkleine onderzeeër is geïmplodeerd. Een gevolg van de te hoge druk in de diepzee. Maar wat gebeurt er dan precies bij zo’n implosie? “Je kan het vergelijken met wat vroeger weleens gebeurde bij oude tv-toestellen.”

    Lees hier meer. 
    sofie.geusens

    Video waarin OceanGate-topman opschept over hoe hij veiligheidsregels naast zich neerlegde, lokt veel verontwaardiging uit

    Een video waarin Stockton Rush (61), de topman van duikbootbedrijf OceanGate, opschept over het feit dat hij de bouwregels voor de geïmplodeerde onderzeeër Titan met de voeten trad, doet veel stof opwaaien. Rush maakte ironisch genoeg zelf deel uit van de vijf opvarenden die de duikramp niet overleefden.

    Lees hier meer. 
    Laurence Torck

    “Ik vrees dat de families weinig verhaal hebben in de rechtbank”: waarom OceanGate wellicht niet vervolgd wordt voor Titan-ramp

    Hoe meer details er bekend raken over de geïmplodeerde Titan, hoe meer het erop lijkt dat de hoogmoed en zelfoverschatting van OceanGate de vijf inzittenden van de onderzeeër het leven hebben gekost. Wat zijn nu de gevolgen voor het bedrijf achter de expeditie? En betekent dit het einde van Titanic-toerisme? Lees hier meer. 
    Laurence Torck

    Directeurs OceanGate buigen zich over voortbestaan bedrijf


    Medeoprichter Guillermo Sohnlein vertelde Sky News dat De raad van bestuur van OceanGate "zal bekijken" of het bedrijf kan overleven na het incident, maar dat de onmiddellijke prioriteit ligt bij "het troosten van families en bemanningsleden". "Het zijn moeilijke tijden voor het team dat vier dagen lang hoopte dat ze hun teamgenoten konden vinden en redden. Ik weet zeker dat ze de komende dagen, weken, maanden bezig zullen zijn om dit te verwerken."

     
    Op de vraag of het bedrijf aansprakelijk is voor nalatigheid, zei de Sohnlein dat hij niet "bevoegd was om te antwoorden" omdat hij het bedrijf 10 jaar geleden verliet. "Wat ik wel weet is dat iedereen die mee is gegaan op een van onze expedities bij ons is gekomen als volwaardig lid van het team, ze hebben zich aangemeld als missiespecialisten". "Ze volgden training, namen deel aan duikoperaties aan de oppervlakte en hadden een actieve rol als deelnemers aan de duiken."

     
    Hij zei dat hij nooit op een duik naar de Titanic was geweest, maar dat het de bedoeling was dat degenen aan boord van de duikboot "actieve leden van de bemanning waren die een wetenschappelijke en onderzoeksexpeditie uitvoerden".
    Laurence Torck

    Nog drie schepen ter plaatse, anderen vertrekken

    Nu het lot van de Titan bekend is, zijn enkele schepen aan het wegvaren, dat meldt SkyNews vrijdagochtend. De ondersteuningsboot Polar Prince van OceanGate Expeditions was een van de eerste die gisteren om 14.30 uur plaatselijke tijd vertrok. In de volgende vier uur vertrokken zeven van de 10 boten die betrokken waren bij de zoektocht. De meeste voeren terug naar de Canadese haven St John's, Newfoundland. Het ook Deep Energy, dat gebruikt wordt om leidingen te leggen in de zee, week uit om te helpen bij de zoektocht - en vervolgt nu zijn reis naar de haven van Mobile in Alabama, dat blijkt uit gegevens van MarineTraffic.com.
    Gazet van Antwerpen
    Gazet van Antwerpen
    Laurence Torck

    De lichamen van de slachtoffers kunnen "met rust worden gelaten waar ze zijn"


    Ambtenaren zouden de Titan-bemanning "met rust kunnen laten" in plaats van te proberen de lichamen van de slachtoffers te bergen, dat heeft een hoofd van een maritiem adviesbureau gesuggereerd. Kapitein John Noble, directeur van Constellation Marine Services, vertelt aan Sky News dat de vijf mannen "op een rustplaats liggen samen met honderden Titanic-passagiers". "De beslissing zou wel eens kunnen zijn om ze met rust te laten waar ze zijn," zegt hij. Kapitein Noble voegt eraan toe dat de kosten van de berging ook "betaald moeten worden".

    Gevraagd naar zijn reactie op het incident toen voor het eerst bekend werd dat de Titan verloren was gegaan, zei hij "net als iedereen" te hopen op goed nieuws, maar "het ergste te vrezen". "Er kwam heel weinig informatie terug van het vaartuig, dus veel van wat er gezegd werd was speculatie," voegde hij eraan toe.
     
    Over een mogelijke herziening van de veiligheidsvoorschriften voor soortgelijke onderzeeërs zei kapitein Noble dat hij vermoedt dat "dit slechts het begin zal zijn van een vrij lange weg door regelgevers en ook door het grote publiek". "Ik denk dat de regelgevers met specifieke eisen moeten komen voor al deze zogenaamde onderzoeksvaartuigen om er zeker van te zijn... dat er een balans is tussen veiligheid en ontsnappingsmogelijkheden"
    Laurence Torck

    Volgende stap: blijven zoeken naar materiaal om te begrijpen wat er gebeurd is

    Experts zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat er lichamen worden geborgen, maar de Amerikaanse kustwacht zegt dat ze door zullen gaan met zoeken in een poging te bergen wat ze kunnen bergen. Naast het zoeken naar de passagiers zullen de autoriteiten ook doorgaan met het doorzoeken van de zeebodem in de hoop meer informatie te vinden over wat er tot de implosie heeft geleid. 
     
    "Het zal tijd kosten om een specifieke tijdlijn van de gebeurtenissen samen te stellen", zei de Amerikaanse kustwacht donderdag die de onderwateromgeving "ongelooflijk complex" noemde. Tot nu toe hebben ze de neuskegel van de Titan en één uiteinde van de drukromp in een groot puinveld gelokaliseerd, alsook het andere uiteinde van de drukromp in een tweede, kleiner puinveld. 
     
    "Wat ze nu zullen doen is teruggaan naar die plek en proberen een spoor te vinden," zei Tom Maddox, CEO van Underwater Forensic Investigators, die in 2005 deelnam aan een Titanic-expeditie. Hij voegde eraan toe dat de brokstukken nog steeds "licht drijfvermogen" kunnen hebben en verder kunnen worden meegevoerd door oceaanstromingen. "Dus het grote project op dit moment is om te proberen die onderdelen te verzamelen," zei hij. "Ze zullen ze markeren, ze zullen aangeven waar ze lagen en ze zullen een kaart maken van waar die delen gevonden zijn."
    Laurence Torck

    Grootste deel van schip moet worden geborgen om te weten wat er is gebeurd


    Terwijl de autoriteiten verder zoeken naar brokstukken van de Titan-onderzeeër, blijven er nog veel vragen over, zoals wanneer de implosie plaatsvond en wat er precies misging met de onderzeeër. Tot nu toe hebben zoekteams de neuskegel van de Titan en één uiteinde van de drukromp in een groot puinveld gevonden, en het andere uiteinde van de drukromp in een tweede, kleiner puinveld.
     
    Bobby Chacon, gepensioneerd FBI-special agent en voormalig leider van het FBI-duikteam, vertelde CNN dat een puinveld zoals dat door de zoekteams is ontdekt, kan zijn ontstaan door een bijna gelijktijdige implosie en explosie van de onderzeeër. "Wat er gebeurt is de implosie ... en dan is er tegelijkertijd een explosie omdat er dingen in zitten, bijvoorbeeld zuurstoftanks, die in dit vaartuig zaten," zei Chacon. "De twee dingen die ze vonden - de kegels of de doppen van dat vaartuig - waren van titanium. Ze waren dus niet vernietigd ... Het koolstofvezel omhulsel dat het grootste deel van het schip vormde, viel uit elkaar tijdens de implosie-explosie. "

    Chacon voegde eraan toe dat het niet mogelijk zal zijn om te weten wat er met de duikboot is gebeurd "tenzij je het grootste deel van het vaartuig terugvindt". "Hoe eerder ze dat doen, hoe beter, want de oceaan verandert voortdurend. De getijden en stromingen en de druk van de oceaan verplaatsen dingen," zei hij.

    Chacon zei dat het beste scenario zou zijn om op afstand bediende voertuigen te gebruiken, die manden en armen hebben die het puin kunnen optillen. "Het goede is dat het klinkt alsof er geen ander Titanisch puin in dat deel ligt. Alles wat ze daar tegenkomen moet worden verzameld, in manden worden gestopt en terug naar de oppervlakte worden gebracht voor analyse," zei hij.
    Laurence Torck

    Tante van tiener Suleman Dawood: 'Hij had er heel, heel weinig zin in'


    De tante van Suleman Dawood - de 19-jarige universiteitsstudent die samen met zijn vader Shahzada omkwam bij de implosie - zei dat hij "er gewoon was voor een Vaderdag-bindingservaring". Azmeh Dawood vertelde aan Sky News' Amerikaanse partner NBC News dat de tiener "een gevoel had dat dit niet OK was" en dat hij "zich er niet prettig bij voelde".
     
    "Hij vond het heel erg vervelend om te doen, maar het was iets voor vaderdag, het was een ervaring om een band op te bouwen," zei ze. Hij wilde het "avontuur van zijn leven" net als zijn vader, voegde mevrouw Dawood eraan toe.
    Ze zei dat haar broer Shahzada "zijn overeenkomst op een buitengewone manier is nagekomen" en een "Titanic legende" is geworden. Ze noemde hem "een kostbare engel waar de hemel niet zonder kon".
    Laurence Torck

    "Zeer betreurenswaardige uitkomst": Canadese zoek- en reddingswerkers reageren na tragisch nieuws


    Een Canadees reddingsteam dat betrokken was bij de zoektocht naar de Titan, zegt dat het verlies van de vijf bemanningsleden "echt een betreurenswaardige uitkomst" is. Het gezamenlijke reddingscoördinatiecentrum van Halifax zei dat het nieuws het einde betekende van een zoekactie waarbij "grote inspanningen en samenwerking tussen landen, militairen en partners" betrokken waren. Het centrum bevestigde dat het zich terugtrekt nu de operatie overgaat "in herstel en berging".
    Gazet van Antwerpen
    Gazet van Antwerpen
    Gazet van Antwerpen
    Gazet van Antwerpen
    Gazet van Antwerpen
    Gazet van Antwerpen
    Gazet van Antwerpen
    Gazet van Antwerpen
    Gazet van Antwerpen
    Gazet van Antwerpen
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER