Komt er een vijfde coronaprik in de herfst? "We hebben nood aan een aangepast vaccin"

In de herfst zou er opnieuw een booster op de planning staan. Volgende week komen de ministers van Volksgezondheid samen om de organisatie van de vijfde coronaprik te bespreken, want wie ze krijgt, waar die wordt uitgedeeld en of ze gratis zal zijn, is nog onduidelijk. En nog belangrijker: welk vaccin kan ons beschermen tegen de varianten die nu circuleren? "De huidige vaccins beschermen niet meer zo goed tegen infectie", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) in "De ochtend" op Radio 1.

De voorbereidingen voor een nieuwe vaccinatiecampagne in de herfst zijn gestart. De ministers van Volksgezondheid komen volgende week woensdag samen om de organisatie te bespreken. Zij zullen zich baseren op een advies van de Hoge Gezondheidsraad die tegen volgende week klaar zou moeten zijn en eind deze maand zou hun beslissing dan volgen.

Wie er allemaal een prik krijgt, waar die uitgedeeld wordt en of die voor iedereen gratis blijft, moet nog beslist worden. En ook de hamvraag blijft nog onbeantwoord: welk vaccin zullen we ingespoten krijgen? Want dat van vorig jaar bleek niet beschermend genoeg meer tegen de huidige varianten van het coronavirus.

Bescherming nodig tegen infectie

Welke nieuwe mutatie is nu dominant? Momenteel circuleert vooral de XBB.1-variant en zijn telgen, een subvariant van de intussen gekende en dominante omikronvariant van het coronavirus. Zij zijn goed in het omzeilen van de bestaande immuniteit.

Dat maakt dat de huidige vaccins hun effect verliezen en er nood is aan een nieuw vaccin. "De huidige vaccins beschermen vooral niet meer zo goed tegen de infectie", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) in "De ochtend" op Radio 1. "Wel beschermen ze tegen ernstige gevolgen, zoals een ziekenhuisopname of overlijden, dus voor kwetsbare mensen waren die vaccins absoluut zinvol."

Het is vooral een kwestie van goede timing: wanneer komt de piek eraan?

Pierre Van Damme, vaccinoloog aan Universiteit Antwerpen

Die mensen zijn dan ook ingeënt met die vaccins, maar voor de rest van de bevolking is het niet zinvol om die vaccins te blijven gebruiken, zegt Van Damme. "De huidige vaccins zijn minder op maat voor de varianten die momenteel circuleren, die bovendien voortdurend veranderen."

Waar, wanneer en voor wie?

Betekent voldoende dan een vaccin voor iedereen? "De actieve bevolking heeft een achtergrondimmuniteit opgebouwd", zegt Van Damme. "Daarom heerst er in Europa wel een consensus dat de inentingen vooral bedoeld zijn voor ouderen, zieken, zwangeren en gezondheidsmedewerkers."

Daarom zullen er ook geen grote vaccinatiecentra opgezet worden. "Huisdokters en apothekers zullen de motor zijn van de herfstvaccinatie", besluit Van Damme. 

Meest gelezen