Videospeler inladen...

BEKIJK - Loden grafkist uit 14e eeuw geopend in Brugge: "Skelet is zeer goed bewaard gebleven"

In Brugge hebben archeologen de loden grafkist uit de veertiende eeuw geopend. De kist was gevonden tijdens opgravingen voor de bouw van de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK. Het skelet in de grafkist is mooi bewaard gebleven, maar over de identiteit van de persoon is nog veel onduidelijkheid. "Ik verwacht dat we over een jaar weten wie in de kist ligt", zegt archeoloog Dieter Verwerft. Al heeft hij wel al wat meer aanwijzingen.

BEKIJK - Onze journalist was erbij toen de kist vanochtend werd geopend:

Videospeler inladen...

Op de vroegere speelplaats van het Sint-Andreasinstituut in Brugge stond vroeger de Eeckhoutabdij, de oudste abdij in de binnenstad. Binnenkort komt deĀ nieuwe tentoonstellingshal BRUSKĀ op die plek. Tijdens opgravingen voorafgaand aan de bouw deden de archeologen een "once-in-a-lifetime-ontdekking": een loden grafkist uit de veertiende eeuw.Ā Ā 

"Het skelet in de kist is heel mooi bewaard gebleven", vindt archeoloog Dieter Verwerft die de grafkist geopend heeft. "Het skelet is nog volledig en het lichaam ligt ook in dezelfde positie als toen de persoon begraven werd." Antropologe Katrien Van De Vijver is "zeer verrast" dat het skelet er nog zo goed uitziet. "Voor mij is het vooral handig dat er niet veel aarde op het lichaam ligt", lacht ze.Ā 

(Lees verder onder de foto)

Het skelet in de grafkist is nog goed beschermd gebleven.

Onderzoek kan beginnen

Toch is het nog niet direct duidelijk van wie het skelet is. "Daarvoor is verder onderzoek nodig", zegt Verwerft. "We gaan de beenderen nu fotograferen om er een 3D-model van te maken. Dan gaan we ook het skelet en het slib gecontroleerd uit de kist halen."

Hoogstwaarschijnlijk is het skelet van een lid van een machtige familie

Dieter Verwerft, archeoloog

"De stalen van de aarde op de bodem kunnen ook heel wat natuurwetenschappelijke gegevens bevatten", legt Van De Vijver uit. "Zo kunnen we nog plantenresten of textielresten vinden. Misschien was het lichaam gebalsemd en daar kunnen we dan ook nog resten van terugvinden."

Al veel informatie

Archeoloog Dieter Verwerft heeft intussen al iets meer aanwijzingen om wie het gaat. "Het gaat om iemand uit de top van de bevolking, waarvoor de Eeckhoutabdij belangrijk was. Op basis van de positie en oriƫntatie van het skelet vermoeden we dat het geen religieus figuur was. Hij is ook niet met bijgiften begraven. De meest waarschijnlijke piste is dat de persoon een lid was van een machtige familie."

"Ik denk dat we ooit de identiteit zullen kennen. Op de beschilderde grafkelder staat nog een wapenschild. De botten kunnen nog vrij nauwkeurig gedateerd worden. We kunnen eventueel nog een DNA-staal linken aan familieleden die vandaag nog leven. Archeologie doe je best niet te snel, geef ons nog een jaar."

Meest gelezen