Direct naar artikelinhoud
NieuwsNatuur

Stap dichter bij natuurherstelwet: Europese lidstaten keuren Zweeds voorstel goed

Stap dichter bij natuurherstelwet: Europese lidstaten keuren Zweeds voorstel goed
Beeld Getty Images

De Europese milieuministers zijn het in Luxemburg eens geraakt over de natuurherstelwet en de standpunten die ze willen verdedigen in de onderhandelingen met het Europees Parlement. België had vooraf geen standpunt bepaald.

De instemming met het onderhandelingsmandaat van het Zweedse voorzitterschap was niet unaniem, maar aan het einde van het debat bleek de tekst op de steun te kunnen rekenen van meer dan 55 procent van de lidstaten, die bovendien meer dan 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen.

Daarmee is de kous niet af voor de veelbesproken natuurherstelwet, die tot doel heeft om verzwakte ecosystemen en habitats in Europa te herstellen. De lidstaten moeten immers nog onderhandelingen aanknopen met het Europees Parlement, dat diep verdeeld is over de wet en vooralsnog geen standpunt kon innemen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vertegenwoordigt ons land op de top. Zij was zonder Belgisch standpunt naar Luxemburg getrokken, aangezien de gewesten en de federale regering het niet eens geraakten. De Belgische positie maakte uiteindelijk geen verschil. Enkel Nederland, Finland, Polen, Italië en Zweden stemden tegen.

Opvallend: Zweden weigerde dus om zijn eigen voorstel te steunen, door onenigheid binnen de Zweedse regering.