Kinderen van Vlaams-Nederlandse Julianaschool uit Etterbeek ontmoeten koning Willem-Alexander en koningin Maxima

Het Nederlandse koningspaar is op bezoek in België. Deze namiddag worden ze verwelkomd door heel wat kinderen op de Grote Markt in Brussel. Ook de Vlaams-Nederlandse school prinses Juliana uit Etterbeek doet mee. Iedereen is in het oranje gekleed en twee kinderen mogen een bloementuil met chocolaatjes aan koningin Maxima geven.

Oscar Kraut, de directeur van de Vlaams-Nederlands basischool prinses Julianaschool is erg blij met het bezoek van "hun" koningspaar. Hij heeft een oranje blazer, rood-blauw-wit hemd, oranje broek en blauwe schoenen aangetrokken. Alle kinderen en de juffen zijn trouwens in het oranje getooid. De kledingcode op school was vandaag “a touch of orange” zoals alleen Nederlanders dat kunnen uitspreken. 

"Voor U, Majesteit"

Enkele ouders hebben een bosje bloemen geknutseld en er ook wat chocolaatjes in verstopt. Twee kinderen van het eerste studiejaar mogen de bloemen overhandigen aan koningin Maxima. Ze hebben al goed geoefend. “Dit is voor U, Majesteit, van onze klas in de prinses Julianaschool uit Brussel.” De hele school heef trouwens zelf een liedje verzonnen op de tonen van een K3-liedje. “….Het lekkerste bier vind je hier…allez allez allez België is oké...” De kinderen trekken tegen vier uur samen met hun ouders naar de Grote Markt in Brussel.

Al honderd jaar in Ettebeek

De prinses Julianaschool in Etterbeek is een verborgen parel aan de rand van de Europese wijk. Volgend schooljaar bestaat de school honderd jaar. Directeur Oscar Kraut is trots op zijn schooltje tussen de statige rijhuizen. “De school was oorspronkelijk enkel van en voor Nederlanders die hier in de buurt wonen en werken. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw horen we bij de Vlaamse gemeenschap en volgen we ook de Vlaamse leerplannen. We noemen onszelf een Vlaams-Nederlandse school. Iedereen, ook kinderen uit de buurt zijn welkom.”

Toch zitten er vooral veel Nederlandse kinderen op school, dat zie en hoor je. Het zijn bijna allemaal kinderen van Nederlandse expats, dat zijn Nederlanders die tijdelijk in België wonen en werken. Ze hebben vaak een baan bij de ambassade, internationale bedrijven of de Europese instellingen.

Directeur Kraut kan op enthousiaste leerkrachten rekenen. Juf Milou is anderhalf jaar geleden uit Nederland naar Brussel verhuisd speciaal om op deze school les te geven. Trui Schouppe is de "Vlaamse" eend in de bijt. “Ik geef hier al twintig jaar les en vindt het geweldig.” Toch is de school niet zo bekend bij iedereen zegt directeur Kraut: “Onlangs ontmoette ik een Vlaamse Etterbekenaar en die zei, ik woon hier al veertig jaar, maar heb nog nooit gehoord van jullie school.”

Meest gelezen