Direct naar artikelinhoud
NieuwsJustitie

Vader van twee kinderen die omkwamen bij woningbrand in Sint-Amands is aangehouden

De uitgebrande woning in Sint-Amands.Beeld David Legreve

De onderzoeksrechter in Mechelen heeft de vader van Kyara (4) en Kyano (8) uit Sint-Amands aangehouden op verdenking van brandstichting bij nacht in een bewoond pand met de dood tot gevolg. Dat meldt het parket en bevestigt zijn advocaat.

De man werd maandag laat in de namiddag aangetroffen in omgeving van Buggenhout en meegenomen naar het politiekantoor. Daar werd hij nadien meteen gehoord en legde hij vervolgens verklaringen af. De nacht moest hij alvast doorbrengen in de politiecel. Inmiddels had het parket een onderzoeksrechter gevorderd om het onderzoek naar de brand te voeren. Dinsdagvoormiddag werd Andrew V. dan voorgeleid bij de onderzoeksrechter in het gerechtsgebouw van Mechelen. Daar werd hij verhoord. Zijn kledij werd naar verluidt in beslag genomen met het oog op verder sporenonderzoek.

Over hoe de brand ontstond, is voorlopig nog geen nieuws. Na zijn verhoor wilde V.’s raadsman Bart Vosters niets kwijt. Hij bevestigde wel dat zijn cliënt werd aangehouden. Na de voorleiding werd de man dus aangehouden op verdenking van brandstichting bij nacht in een bewoond pand met de dood tot gevolg.

Naar verluidt zou hij wel alle betrokkenheid bij de brandstichting ontkennen. “Gelet op de fase van het onderzoek en de gevoeligheid ervan wil ik niets over de inhoud van het dossier en over mijn cliënt kwijt”, benadrukt meester Vosters. “De onderzoeksrechter heeft nu geoordeeld dat er voldoende elementen zijn om hem aan te houden, maar dat wil niet zeggen dat hij schuldig is. We wachten nu het verdere onderzoek af.”

Het koppel is recent gescheiden. Buurtbewoners en kennissen van het koppel lieten eerder al verstaan dat de man haar en de kinderen regelmatig lastigviel. De man zal nu worden opgesloten in de gevangenis. Vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer in Mechelen. Het nieuws van de dodelijke brand sloeg diepe wonden in Sint-Amands. Heel de gemeenschap bleef in shock achter. De gemeente legde inmiddels een rouwregister in het gemeentehuis en opende een digitaal rouwregister.