Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Openbare aanklager in Italië vraagt om geboorteaktes van kinderen van homoseksuele koppels te annuleren

In de Noord-Italiaanse stad Padua heeft een openbare aanklager een rechtszaak aangespannen om geboorteaktes van kinderen van homoseksuele koppels te annuleren. Op de aktes zou de naam van de niet-biologische ouders worden geschrapt, waardoor die hun officiële ouderschap zouden verliezen.

In Italië is er geen homohuwelijk, maar sinds 2016 kunnen partners van hetzelfde geslacht wel een een geregistreerd partnerschap aangaan. Dat verleent hen in grote lijnen vergelijkbare rechten als die binnen een burgerlijk huwelijk, maar er zijn ook beperkingen.

Zo mogen homoseksuele koppels geen kinderen adopteren. Ook adoptie van het kind van de biologische door de niet-biologische ouder is niet geregeld.

Bij gebrek aan duidelijke wetgeving hebben sommige rechtbanken de voorbije jaren wel geoordeeld dat ook homoseksuele ouders elkaars kinderen mogen adopteren via de zogenoemde stepchild adoption-procedure. "Maar dat is een lang, moeilijk en duur proces, en het lukt vaak ook niet", zegt correspondente Andrea Vreede in Italië.

BEKIJK - Correspondent Andrea Vreede in Rome: "De regering-Meloni wil het leven van homoseksuele ouders zo moeilijk mogelijk maken":

Videospeler inladen...

Alleen de biologische ouder

Om die lange weg naar officiële registratie te vermijden hebben verschillende gemeenten - Milaan op kop maar dus ook Padua - jarenlang toch beide homoseksuele ouders - de biologische en de niet-biologische - als ouder ingeschreven in de geboortakte. 

Maar daar heeft de radicaal-rechtse regering van premier Giorgia Meloni, die holebirechten wil inperken, een einde aan gemaakt. 

In maart kwam ze met een rondzendbrief waarin ze gemeenten verbiedt om nog langer beide homoseksuele ouders te registreren. Volgens de Italiaanse wet mag alleen de biologische ouder op de geboorteakte staan. Burgemeesters die ook de tweede, niet-biologische ouder vermeldden, werden teruggefloten.

Terugwerkende kracht

In de Noord-Italiaanse stad Padua heeft een openbaar aanklager nu een verzoek ingediend om alle geboorteaktes van kinderen met een homoseksueel ouderpaar die sinds 2017 in de stad werden geregistreerd te annuleren.

In totaal gaat het om 33 geboorteaktes, waarop telkens twee vrouwen vermeld zijn als ouders. De openbaar aanklager vraagt dat de naam van de niet-biologische moeder van de aktes wordt verwijderd. 

Later dit jaar zal de rechtbank een uitspraak doen over dit initiatief, dat in de LGBTQ-gemeenschap bezorgdheid en woede veroorzaakt. Voor de niet-biologische ouders heeft het verwijderen van hun naam uit de geboorteakte dan ook een grote impact. Zo mogen zij bijvoorbeeld geen medische behandeling voor hun kinderen goedkeuren zonder een toestemming op papier van de biologische ouder. Wordt de biologische ouder ziek of sterft hij of zij, dan kunnen de kinderen uit het ouderlijke huis worden gehaald. 

Meest gelezen