Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Zoon van president Biden beschuldigd van fiscale misdrijven en illegaal wapenbezit, maar sluit akkoord om celstraf te voorkomen 

Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Justitie om een celstraf te voorkomen. Hunter Biden is officieel aangeklaagd voor twee fiscale misdrijven en het illegale bezit van een wapen als drugsgebruiker. 

Hunter Biden is vandaag officieel in beschuldiging gesteld van het niet betalen van federale inkomensbelastingen. Hij wordt ook beschuldigd van illegaal wapenbezit als drugsgebruiker.

Op dezelfde dag laat het Amerikaanse ministerie van Justitie weten dat Biden een akkoord met het ministerie heeft gesloten om een celstraf te voorkomen. In de VS treedt het ministerie als een soort openbaar aanklager op en beslist het of iemand al dan niet wordt vervolgd.

Als deel van dat akkoord zal Biden schuldig pleiten aan de fiscale overtredingen. De volledige details van het akkoord zijn echter nog niet bekend. Volgens sommige bronnen zouden de aanklagers een voorwaardelijke celstraf voorstellen voor de fiscale misdrijven. Het is nog niet geweten of hij ook een boete zal moeten betalen en hoeveel die zal bedragen.

Ook in verband met het wapenbezit zou Biden een akkoord gesloten hebben. Hij zal niet vervolgd worden als hij zich aan de voorwaarden houdt die door de aanklagers zijn opgesteld. Illegaal wapenbezit als drugsgebruiker kan tot een maximumstraf van 10 jaar cel leiden.

Het komt niet vaak voor dat een beschuldigde een akkoord met justitie sluit op dezelfde dag dat de officiële aanklacht wordt bekendgemaakt. Door het akkoord komt er nu wellicht een einde aan een langlopend onderzoek tegen de zoon van president Biden. Toch is het laatste woord aan de federale rechter. Die zal uiteindelijk moeten beslissen of Biden naar de cel moet of niet.

Opgejaagd door Trump

Hunter Biden (53) kampte jarenlang met een drugs- en alcoholverslaving. Na de dood van zijn broer Beau in 2015 zakte hij steeds dieper weg in die verslaving. "Hunter is ervan overtuigd dat het belangrijk is om verantwoordelijkheid op te nemen voor de fouten die hij heeft gemaakt tijdens een woelige periode en een periode van verslaving", reageert zijn advocaat op het akkoord. "Hij kijkt er naar uit om verder te werken aan zijn herstel."

Hunter Biden is al jaren het mikpunt van stevige kritiek door de voormalige president Donald Trump. Onder meer Hunter Bidens omstreden activiteiten in Oekraïne - lang voor de Russische invasie - werden door Trump aangekaart. Ze leidden zelfs tot de eerste afzettingsprocedure tegen Trump, nadat die als Amerikaans president de Oekraïense president Volodimir Zelenski onder druk zou hebben gezet om een onderzoek naar Hunter Biden te openen. 

De Republikeinen zijn nog altijd niet klaar met Hunter Biden. Republikeinse Congresleden onderzoeken momenteel zowat elk facet van Hunter Bidens economische handel en wandel. De partij dreigde al meermaals met een onderzoekscommissie tegen de zoon van de president.

Meest gelezen