Enige kandidaat Ann Vermorgen verkozen tot voorzitter ACV, 32 procent stemt tegen: "De verwachtingen zijn hoog" 

Ann Vermorgen is verkozen tot de nieuwe voorzitter van de christelijke vakbond ACV. Ze werd vorige maand als enige kandidaat voorgedragen. De algemene raad van de vakbond verkoos haar met 68% van de stemmen, 1 op de 3 leden stemde dus tegen. 

Vermorgen werkt al 25 jaar voor het ACV en vertegenwoordigde de vakbond binnen de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), het belangrijkste orgaan voor sociaal overleg in Vlaanderen. Vanaf 1 januari 2024 neemt ze officieel over van huidig voorzitter Marc Leemans.

"Ik ben fier, dankbaar en geëmotioneerd", zei Vermogen in een eerste reactie. "Ik wil vernieuwend werken en andere manieren van overleg installeren. De inspraak van de militanten is belangrijk."

Dat ze als enige kandidaat toch 32% tegenstemmen kreeg bij de eigen achterban, baart haar geen zorgen: "Een deel van de militanten en personeelsleden moeten overtuigd worden. De verwachtingen zijn hoog en verscheiden. Men vraagt een supermens voor deze functie. Maar ik zal naar de mensen gaan om te horen wat er bij hen leeft." 

Leemans benadrukte dat het nog steeds om een ruime twee derde meerderheid gaat. Hij wijst de score toe aan het "tijdsgewricht met polarisering" in de samenleving en politiek, dat zich ook in binnen de vakbond manifesteert. 

BEKIJK - Ann Vermorgen: "Men vraagt een supermens voor deze functie":

Videospeler inladen...

Meest gelezen