Ophef op sociale media over viraal filmpje van gewelddadige overval in Bordeaux: wat weten we over de zaak?

Een virale video van een gewelddadige overval op een grootmoeder (73) en een kleindochter (7), gisterenmiddag in de Franse stad Bordeaux, zorgt ook in ons land voor ophef op sociale media. De dader is een in Frankrijk geboren 29-jarige man met een psychiatrische problematiek. De familie van de slachtoffers spreekt ondertussen haar verontwaardiging uit over zowel de verspreiding van de beelden als de "politieke recuperatie" ervan.

Op sociale media is veel verontwaardiging over een virale video van een gewelddadige overval in Bordeaux waarbij een grootmoeder van 73 en een kleindochter van 7 jaar oud lichtgewond raakten. Wat weten we vandaag over het voorval en de betrokkenen?

De harde beelden zijn gefilmd door de deurbelcamera van een woning langs de Cours de la Martinique in de wijk Les Chartrons, in het centrum van Bordeaux. We zien een grootmoeder en haar kleindochter in de deuropening van het gebouw staan. Op de achtergrond is een man te zien die, wanneer ze het gebouw  binnenstappen, op hen toeloopt, met zijn voet de deur blokkeert, en de vrouw en het kind naar buiten sleurt. Wanneer een hond opduikt aan de voordeur, kiest de dader het hazenpad.

Een persbericht van de procureur van Bordeaux, verspreid op dinsdagochtend, stelt dat de dame getuigde dat "de man zou hebben geprobeerd het meisje te ontvoeren" maar dat het blaffen van hun hond hem deed vluchten.

De prefectuur van de departementen Nouvelle-Aquitaine en Gironde noemde het incident "een overval van een zeldzame gewelddadigheid".

Hoe werden de beelden verspreid?

De beelden van de deurbelcamera gingen viraal nadat ze op Twitter werden gedeeld door Nicolas Florian, een oud-burgemeester van Bordeaux voor de partij Les Républicains (2019-2020). Hij heeft de beelden sindsdien verwijderd, na een oproep van de Franse politie.

Op Twitter bedankte de Franse Police Nationale alle burgers die hen de video hadden toegestuurd. Omdat de verdachte opgepakt is, vragen ze wel om de beelden niet langer te delen.

Verschillende politici in Frankrijk en het buitenland, vooral van uiterst rechtse partijen, deelden de video en koppelden er opmerkingen aan over het Europese migratiebeleid.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken verwees daarbij zelfs naar Wereldvluchtelingendag: "Vandaag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. “Het doel ervan is de publieke aandacht op de problematiek te vestigen.” Wel ik draag graag m’n steentje bij", schreef Van Grieken boven twee naast elkaar geplaatste video's: die van de recente overval in Bordeaux en enkele niet-gedateerde beelden van een boot met jonge mannen op zee.

Wie is de verdachte?

Minder dan een uur na de feiten werd al een verdachte opgepakt. De man ontkende de feiten, maar is aangehouden voor huisvredebreuk, poging tot ontvoering en mishandeling van kwetsbare personen. 

Verschillende Franse media citeren bronnen uit politiemiddens die stellen dat het gaat om een verdachte met de Franse nationaliteit die in 1993 geboren werd in Bordeaux.

Ook de Franse Minister van Binnenlandse Zaken Gerard Darmanin vertelde in een televisieinterview dat de opgepakte verdachte de Franse nationaliteit heeft, net zoals zijn beide ouders, en dat hij ook geboren is in Frankrijk. Het gaat dus niet om een migrant of iemand met vluchtelingenstatus.

Een politiesecretaris vertelde in een interview met de Franse nieuwszender BFM TV dat de verdachte bekend stond bij zowel de politiediensten als het gerecht. De man was "al een vijftigtal keer" in aanraking gekomen met de ordediensten voor bedreigingen, diefstallen en andere feiten. Hij liep ook al vijftien veroordelingen op, grotendeels voor verkeersinbreuken en drugsbezit.

Een persbericht van de procureur van Bordeaux stelt verder dat de man dakloos was, onder curatele stond en psychiatrisch begeleid werd voor een schizofrene en psychotische problematiek. De voorbije weken zou die behandeling onderbroken zijn. Na medisch onderzoek is de verdachte deze middag van de cel overgebracht naar een psychiatrisch ziekenhuis in Bordeaux.

Hoe reageren de slachtoffers?

De slachtoffers zijn een 73-jarige grootmoeder en een minderjarig meisje van 7 jaar oud. Ze raakten lichtgewond en werden daarom overgebracht naar het ziekenhuis.

De familie van de slachtoffers liet dinsdagmiddag via een advocate een persbericht verspreiden waarin ze zich kantte tegen "het mediagebruik van de beelden zonder hun expliciete toestemming en zonder enig respect voor de identiteit van de slachtoffers of hun privéleven".

De familie drukte ook in niet mis te verstane bewoordingen haar verontwaardiging uit over de "politieke recuperatie" van wat ze zelf omschrijven als "een fait divers":

"Het is volkomen onfatsoenlijk om dit voorval te gebruiken om een ​​etnische afkomst onder de aandacht te brengen, of om justitie- of migratiehervormingen te bepleiten. Het recht moet sereen en op zijn tijd geschieden in de rechtbank, en niet op televisieplatformen of sociale media."

Meest gelezen