2023 TASRM and Getty Images

Taylor Swift kondigt Europese tournee aan, België staat niet op de planning

De Amerikaanse popzangeres Taylor Swift heeft net haar Europese tournee aangekondigd. De Amerikaanse singer-songwriter is al een hele tijd bezig aan haar "The Eras Tour", en die komt nu ook naar Europa. Maar fans moeten we meteen teleurstellen: Amsterdam en Parijs staan op het programma, België niet.

Spannend nieuws voor echte "Swifties": de Amerikaanse wereldster Taylor Swift heeft aangekondigd dat er een Europees vervolg komt aan haar "The Eras Tour". Dat deed ze met een post op haar instagrampagina. De ster tourt al sinds maart door verschillende Amerikaanse steden met een show die ze zelf omschrijft als "een reis door al haar eigen tijdperken". Ze speelt zowel oudere nummers als haar meest recente hits.

Geen concert in België

Eerder deze maand hintte Swift zelf al dat er heel wat internationale optredens zouden worden toegevoegd aan de tournee. Ze kondigde nieuwe Latijns-Amerikaanse tussenstops aan in Mexico, Argentinië en Brazilië, én suggereerde dat de lijst nog flink zou worden uitgebreid: "LOTS more international dates to come soon, promise!".

Hoopgevende woorden voor alle Europese Swift-fans, en nu volgt dan eindelijk het verlossende nieuws. In de zomer van volgend jaar komt de "Anti-hero"-zangeres naar ons continent. Ze bezoekt een twintigtal Europese steden, maar een concert in België zit er voorlopig helaas niet in. Echte fans kunnen wel uitwijken naar een van onze buurlanden: Amsterdam, Munchen en Parijs staan wel op het lijstje. Verder zal de ster nog landen in Groot-Brittannië, Portugal, Spanje, Zweden, Ierland, Zwitserland, Polen, Italië en Oostenrijk.

"Greatest hits-tour"

"The Eras Tour" is de zesde headlinertour van de Amerikaanse singer-songwriter. De show duurt meer dan drie uur, goed voor 44 van Swift's nummers uit haar volledige carrière. De tournee wordt ook wel eens beschreven als een "Greatest hits tour", al ligt de nadruk toch iets meer op de laatste albums van Swift, waaronder haar laatste album "Midnights" dat in 2022 verscheen.

De tour kreeg tot nu toe zeer lovende commentaren, net als de zangeres zelf, voor haar muzikaliteit, zang, charisma en veelzijdigheid. Naast de Europese landen voegt Swift ook nog concerten in Japan, Australië en Singapore toe aan het lijstje.

Dynamische prijzen

Al zetten fans zich maar beter schrap als ze een ticket willen bemachtigen. Bij de voorverkoop van Swift's Amerikaanse "Eras"-tournee in november probeerden 1,5 miljoen mensen tegelijkertijd een ticket te kopen. Met als gevolg dat de website van verkoopplatform "Ticketmaster" meerdere keren crashte. Fans moesten tot 8 uur wachten in een wachtrij, om dan te ontdekken dat de prijs voor de overblijvende tickets enorm werd opgedreven.

Swift werkt namelijk met een systeem van "dynamic pricing", of dynamische prijszetting. Dit tot grote frustratie van veel fans. Een deel van de tickets in een hogere prijscategorie wordt daarbij per opbod verkocht: hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs. Het prijskaartje loopt daardoor op tot duizenden euro's, afhankelijk van waar je zit of staat.

Die werkwijze lokte al heel wat verontwaardiging uit, maar Swift is lang niet de enige artiest die werkt met dynamische prijszetting. Bij de Amerikaanse shows van Bruce Springsteen werd vorige zomer tot 5.000 dollar geboden voor een kaartje. Ook Beyoncé werkte eerder dit jaar met dynamische prijszetting, toen ze een bezoekje bracht aan ons land. De ticketprijzen gingen ook toen fors de lucht in.

Meest gelezen