GEMEENTERAAD. Bilzense raad komt samen en buigt zich over agendapunten

Bilzen -

Dinsdagavond komt de gemeenteraad van Bilzen opnieuw samen in de raadszaal van het stadhuis om zich te buigen over een aantal agendapunten. Volg de raad hier live vanaf 20 uur.

Johnny Geurts
Johnny.geurts
De gemeenteraad wordt door voorzitter Johan Sauwens (Trots op Bilzen ) afgesloten.
Johnny.geurts
De notulen van de vorige gemeenteraad worden goedgekeurd
Johnny.geurts
Vaststellen jaarrekening 2022 wordt goedgekeurd evenals de meerjarenaanpassing
Johnny.geurts
Goedkeuring engagement en samenwerkingsovereenkomst voor de uitrol van het
Family Justice Center
Johnny.geurts
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het beleidsscenario en de actietabel regionaal mobiliteitsplan limburg goed te keuren.
Johnny.geurts
Er volgen nu een aantal goedkeuringen van jaarverslagen van onder andere IOED Oost-Haspengouw & Voeren, de Interlokale Vereniging Plaatselijke
Groep Haspengouw, Cordium, EthiasCo, Limburg.net en Cipal.
Johnny.geurts
Er volgt de goedkeuring ondertekening Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0
Johnny.geurts
Het dossier Edelhof betreffende de goedkeuring van het lastenboek staat op de agenda.
"Het gaat hier niet alleen om de interieurrestauratie van het kasteel, maar ook om de herbestemming van het park, vijver en speeltuin. De raming betreft 4,1 miljoen euro inclusief btw", verduidelijkt burgemeester Bruno Steegen (Beter Bilzen)

"Naast bijvoorbeeld horeca moet er in het kasteel ook de mogelijkheid zijn dat hier bijvoorbeeld een fietscafé komen of een community ruimte. De eerste verdieping is daarom helemaal uit het horecaverhaal genomen. Bedoeling is dat de site een mooi geheel wordt."
Johnny.geurts
"Het stuk fietssnelweg dat we willen realiseren tussen de Nijverheidsstraat en de Laarstraat te
Bilzen heeft een raming van 550.000 euro", verduidelijkt schepen Guy Sillen (Trots op Bilzen)
Johnny.geurts
Vaststelling van een retributie gevestigd op het gebruik van standpijpen en
evenementenkasten wordt goedgekeurd.
Johnny.geurts
Het reglement omtrent de naamgeving wordt goedgekeurd.
Johnny.geurts
Johnny.geurts
Voorzitter Johan Sauwens (Trots op Bilzen): "Ik wil uit eigen naam iets zeggen: ik ga deze beslissing goed keuren. Dat de schepencolleges dit coördineren is goed, want zowel Bilzen als Hoeselt moeten tot dezelfde beslissing komen. Er zijn echter steeds meer mensen die zeggen: waarom moeten we onze naam afgeven. Strikt genomen is er maar één naam (Bilzen). We hebben honderdduizenden euro's in citymarketing geïnvesteerd. Er zal nog eens met Hoeselt gesproken moeten worden. Met de naam  Bilzen-Hoeselt zal de eigenheid behouden blijven. Ik heb het recht om op te komen voor onze naam. Ik denk dat de fusienaam 'Bilzen' moet mogelijk zijn."

Burgemeester Bruno Steegen (Beter Bilzen): "U meneer de voorzitter bent gestart met de fusie. Destijds werd al vanaf dag 1 gezegd : het wordt niet de naam Bilzen. Nu moet u niet de opportunist uithangen. Ofwel gaan we naar een fusie met alle voordelen of niet. De optie Bilzen is nooit een mogelijkheid geweest, net zoals Hoeselt. We moeten samen een keuze maken."

Voorzitter Johan Sauwens (Trots op Bilzen): "Het debat mag gevoerd worden. Een sterk imago mag uitgesproken worden. Formeel is er dus wel een veto tegen de naam Bilzen of de naam Hoeselt uitgesproken?"

Raadslid Wouter Raskin (N-VA): "Ik ben een absolute voorstander van de fusie. Dat de voorzitter vraagt om het gesprek aan te gaan om te kiezen voor de naam Bilzen. Om nu de naam al op voorhand op te offeren gaat te ver. U burgemeester heeft de grootste fractie. Ik vraag om het nodige leiderschap te tonen."
Johnny.geurts
Burgemeester Bruno Steegen (Beter Bilzen): "Hadden we niet gewoon kunnen zeggen het wordt Bilzen-Hoeselt. We kiezen voor deze stemronde. Nu zijn er suggestienamen. Moet het college nog tussenkomen in de keuze van de shortlist? We nemen hier onze verantwoordelijkheid, zodat we naar een fatsoenlijke naam gaan. Onze postcodes blijven 3740 en 3730."
Johnny.geurts
Johnny.geurts
"De tussenstap dat de schepencolleges er nog moeten tussenkomen is niet echt burgerparticipatie", aldus Johan Danen (Groen)
Johnny.geurts
"Waarom wordt niet gewoon gekozen voor de naamkeuze die het vaakst genoemd wordt", stelt raadslid Veerle Schoenmaekers (Vooruit)

"Wat zijn de criteria waaraan de schepencolleges zich zullen houden om te komen tot de shortlist", vraagt raadslid Wouter Raskin (N-VA)
Johnny.geurts
"Waarom wordt niet gewoon gekozen voor de naamkeuze die het vaakst genoemd wordt", stelt raadslid Veerle Schoemaekers (Vooruit)
Johnny.geurts
Burgemeester Bruno Steegen (Beter Bilzen): "We moeten een stemreglement omtrent de naamgeving van de nieuwe stad en en de straat namen goedkeuren. De inwoners krijgen wat betreft de straten een keuze uit drie namen. Dat is 1 stem per huisnummer. De naam met de meeste stemmen wordt de uiteindelijke straatnaam. Voor de naamgeving van de nieuwe stad kunnen nog suggesties binnenkomen. We hebben nu 1600 suggesties binnengekregen. Eind juni wordt afgeklopt. Een advies raad zal daarna samenzitten. Er volgt dan in augustus een shortlist met maximaal tien namen. De schepencolleges van Bilzen en Hoeselt zullen een viertal namen kiezen, waarna een stemronde volgt voor alle inwoners van Bilzen en Hoeselt, ouder dan 12 jaar. Stemmen gebeurd online met je rijksregisternummer. De periode in september en oktober. Midden oktober zal de nieuwe naam van de fusiestad bekend worden gemaakt. De schepenen en en burgemeester zullen de naam ook niet weten tot de onthulling."
Johnny.geurts
Schepen  Pieter Nelissen (Trots op Bilzen): "We kregen de mogelijkheid om een huurovereenkomst af te sluiten met Cordium om op die manier een buurthuis in te richten op de Gansbeekstraat."
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer