Direct naar artikelinhoud
NieuwsVermiste duikboot

Nog voor ‘ongeveer 40 uur zuurstof aan boord’ vermiste duikboot, zegt Amerikaanse kustwacht: zoektocht levert voorlopig geen resultaat op

De Titan bij de start van de expeditie zondagochtend.Beeld AFP

De Amerikaanse kustwacht (USCG) zegt dat er vermoedelijk nog voor ongeveer 40 uur zuurstof aan boord is van de vermiste duikboot in de Atlantische Oceaan. Dinsdagavond Belgische tijd heeft de zoektocht nog altijd geen resultaat opgeleverd, zei kapitein Jamie Frederick van de kustwacht op een persconferentie.

en

“We bidden mee voor de vijf bemanningsleden en hun geliefden en we doen er alles aan om de Titan en de vijf mensen te vinden”, aldus Frederick. De kustwachtchef sprak van een “zeer complexe zoekoperatie” met heel uitgebreide zoekacties zowel boven, op als onder het water, ook met onbemande onderzeeërs. “Tot nu toe zijn er nog geen resultaten.”

De kustwacht, die in de VS een krijgsmachtonderdeel is, benadrukt dat de hoeveelheid zuurstof aan boord een schatting is. Als die schatting klopt, zouden de hulpverleners nog hooguit tot donderdag 12 uur Belgische tijd de tijd hebben.

Frederick verwees onder meer naar de komst van een Frans schip met een diepzeerobot en het pijplegschip ‘Deep Energy’, die mogelijk hoop kunnen brengen. “We blijven alles op alles zetten.” Er is ook zwaar materiaal van de Amerikaanse marine onderweg, onder meer een decompressiekamer.

De kustwacht kon nog niet zeggen wat er precies gedaan kan worden als de onderzeeër zou worden aangetroffen. “We hebben de beste deskundigen van het land verzameld, die kijken wat de volgende stap moet zijn.”

Beeld van het wrak van de Titanic.Beeld AFP

Eigen CEO aan boord

OceanGate Expeditions bevestigt ondertussen ook formeel dat het vijfde bemanningslid aan boord van de vermiste duikboot de baas van het bedrijf zelf is.

In een kort statement stelt het bedrijf dat de onderzeese trips naar het beroemde Titanic-scheepswrak organiseert dat haar CEO en stichter, Stockton Rush, “aan boord is van de vermiste duikboot, als lid van de crew”. Verdere details worden niet gegeven. Rush is 61 jaar oud.

OceanGate-CEO Stockton Rush.Beeld AP

Uitgebreid

Vanmorgen al meldde de kustwacht dat de zoekactie naar de vermiste onderzeeër uitgebreid werd met meer materieel. Er werd al gezocht vanuit de lucht en van het water, maar de USCG gaat ook zoeken met een onderzeeër.

Volgens John Mauger van de Amerikaanse kustwacht is het tijd om meer in te zetten op een zoektocht onder water. “Op dit moment is onze inzet beperkt tot sonarboeien en het luisteren naar geluiden, maar we werken er hard aan om die inzet uit te breiden.” Het bedrijf achter de tochten met de vermiste onderzeeër, OceanGate Expeditions, helpt daar volgens de kustwachtcommandant bij.

Lees ook

▶ Zo ziet de Titan duikboot er vanbinnen uit: een buis van amper 6 meter lang, één knop en een gamecontroller om te sturen

De Amerikaanse marine moet een onderwaterdrone naar de extreme diepte sturen. Of die op tijd komt, is hoogst onzeker

“We hebben een idee waar de onderzeeër actief was. Dat zijn de gebieden waar we nu eerst zoeken”, zei Mauger in een interview met NBC News. OceanGate kent dat gebied onder water volgens hem het beste. Volgens Mauger worden “toonaangevende technische deskundigen” ingezet om de onderzeeër te vinden. Hij zegt dat zijn mensen zeer gemotiveerd zijn om het kleine vaartuigje te vinden. Ze krijgen daar ook hulp bij van vliegtuigen uit Canada.

De vermiste onderzeeër was bezig met een expeditie naar het wrak van de Titanic, voor de Canadese kust. Aan boord van het bijna zeven meter lange vaartuig zijn vijf mensen, onder wie twee bekende zakenmensen. Volgens OceanGate kan het schip hooguit 96 uur onder water blijven voor de zuurstof opraakt, al zei Mauger te denken dat het ook wel eens 70 uur zou kunnen zijn. Het is ook mogelijk dat de onderzeeër niet meer onder water is, maar op een onbekende plek boven is komen drijven.