ANP / REMKO DE WAAL

"De Oranjes zijn duidelijk goede vrienden van Filip en Mathilde": tevreden gezichten na eerste dag Nederlands staatsbezoek

De Nederlandse koning Willem-Alexander (56) en koningin Máxima (52) verblijven drie dagen lang in ons land. De eerste dag van het staatsbezoek is afgesloten met een staatsbanket in het Kasteel van Laken. Koning Filip (63) hield daar een toespraak waarin hij lovend sprak over de samenwerking tussen België en Nederland.

Het is het allereerste staatsbezoek van het Nederlandse koningspaar aan ons land, maar dat wil niet zeggen dat de banden tussen onze landen niet goed zijn, zegt expert royalty Pascale Mertens: "De Oranjes zijn goede vrienden van Filip en Mathilde. Mathilde is bijvoorbeeld de meter van één van hun dochters. Je ziet dat ook tijdens dit staatsbezoek, bijvoorbeeld aan de knuffels die ze uitdelen. En vanavond blijft het koningskoppel hier slapen, in het kasteel in Laken, thuis bij Filip en Mathilde. Dus niet in de gastenvertrekken in het paleis in Brussel waar internationale gasten normaal verblijven."

BEKIJK - Een verslag van de eerste dag van het Nederlands staatsbezoek:

Videospeler inladen...

Economische samenwerking

De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een staatsbanket in het Kasteel van Laken. Koning Filip hield bij die gelegenheid een toespraak waarin hij de goede samenwerking tussen België en Nederland loofde. Er zijn dan ook zakelijke motieven verbonden aan het staatsbezoek, vertelt Pascale Mertens: "Onze landen willen ook economisch meer gaan samenwerken."

Koning Filip verklaarde in zijn toespraak: "Vandaag is de lijst van concrete projecten van Belgisch-Nederlandse samenwerking lang". Hij verwees onder meer naar de geïntegreerde marines, de alternerende bewaking van het gezamenlijke luchtruim, de binationale haven North Sea Port en de culturele en academische uitwisseling tussen beide landen.

Hij onderstreepte het belang daarvan in de huidige "turbulente tijden waar op internationaal vlak de kaarten stevig door elkaar worden geschud".

Indrukwekkende gastenlijst

 Naast de Belgische en Nederlandse koning en koningin schoven onder meer prinses Astrid en prins Lorenz, premier Alexander De Croo, alle regionale minister-presidenten, de Kamer- en Senaatsvoorzitter en verschillende federale ministers mee aan tafel tijdens het staatsbanket.

Ook enkele mensen die in beide landen bekendheid genieten - zoals zanger Rick De Leeuw, auteur David Van Reybrouck, presentator Kurt Van Eeghem en modeontwerper Edouard Vermeulen - tekenden present.

BEKIJK - Royalty expert Pascale Mertens over het staatsbezoek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen