Direct naar artikelinhoud
MensenkennisPodcast (54 min)

▶ Als je slachtoffer wordt van een narcist: ‘Hij zei: ik moet altijd alles hebben zoals ik het wil, anders functioneer ik niet’

Fleur van Groningen en Dirk De Wachter in de podcast ‘Mensenkennis’.

Wie ben ik, wie is de ander en hoe verhouden wij ons tot elkaar? In de podcastserie Mensenkennis neemt bestsellerauteur Fleur van Groningen wekelijks een deugddoende duik in de menselijke psyche. Deze week: persoonlijkheidsproblematiek.

Mensenkennis, aflevering 6: Persoonlijkheidsproblematiek

Video wordt geladen...

Persoonlijkheidsproblematiek: zo heet het als menselijke kenmerken ongezonde en schadelijke proporties aannemen. In deze aflevering gaan we dieper in op de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Er wordt niet geoordeeld over de persoon, wel wordt het gedrag benoemd, dat zeer schadelijk kan zijn. Narcisten meten zich een masker aan, een glanzend imago, om een ondraaglijke psychische pijn te verhullen. Hierbij kunnen ze manipulatief en grensoverschrijdend te werk gaan.

In deze aflevering van Mensenkennis spreekt bestsellerauteur Fleur van Groningen met psychiater en psychotherapeut Dirk De Wachter, diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven. Hij benadert persoonlijkheidsproblematiek hoopvol en humaan, zonder naïef te zijn.

Ook psychotherapeute Maya Vaneecken is te gast. Als ervaringsdeskundige vertelt zij over twee vroegere relaties met personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Intussen is zij van het psychisch misbruik hersteld en blikt ze er genuanceerd op terug: ze ziet ook haar eigen aandeel in de feiten.

Mensenkennis is een podcastserie over de menselijke psyche, een samenwerking tussen Fleur van Groningen, Hoorstroom en De Morgen, gebaseerd op haar boek Voelen zonder filter.

Presentatie, redactie, eindredactie en muziek: Fleur van Groningen
Productie en montage: Laurens Bervoets & Hoorstroom

Wilt u reageren? Mail dan naar podcasts@demorgen.be.

Meer info over Dirk De Wachter vindt u hier en op dirkdewachter.be.

Meer over de gastvrouw: fleurvangroningen.be en Instagram.

Luister naar andere afleveringen:

Video wordt geladen...