Klopgeluiden gehoord en “wit object” gespot tijdens zoektocht naar vermiste duikboot: “Waarschijnlijke tekenen van leven”

Tijdens de zoektocht naar de vermiste duikboot Titan zijn meermaals “klopgeluiden” gehoord, zo bevestigen de autoriteiten. “Er is zeker nog hoop”, zo reageren vrienden en familie.

adb, mtm

“Een Canadees P-3-vliegtuig heeft onderwatergeluiden vastgesteld in het zoekgebied”, aldus het noordoostelijke commando van de Amerikaanse kustwacht. De operaties met onderwaterrobots werden verplaatst om de oorsprong van het geluid te achterhalen. Die zoektocht leverde “negatieve resultaten op, maar gaat voort”, aldus het commando. De waarnemingen van het vliegtuig zijn gedeeld met experten van de Amerikaanse zeemacht.

Eerder hadden Amerikaanse media over het gebonk bericht, op basis van interne e-mailupdates van de Amerikaanse overheid over de zoektocht naar duikboot Titan. Het magazine Rolling stone berichtte zo dat het vliegtuig met een interval van 30 minuten klopgeluiden had waargenomen. Nadat bijkomende sonartoestellen werden ingezet, werd vier uur later opnieuw geklop gehoord, aldus Rolling stone.

Het magazine kon de interne e-mails van het Department of Homeland Security verkrijgen. De e-mails vermeldden niet wanneer precies op dinsdag het geklop was waargenomen of wat de vermoedelijke oorzaak was.

Wit object

Een update die later dinsdag werd verstuurd, suggereerde dat er meer geluiden werden gehoord, aldus de zender CNN. De geluiden duiden er volgens de update op dat “hoop op overlevenden” gerechtvaardigd is.

Een Canadees vliegtuig zag volgens die update ook een wit, rechthoekig object in het water, maar een schip dat dit moest gaan inspecteren, werd in de plaats daarvan ingezet om de geluiden te gaan helpen onderzoeken.

“Er is zeker nog hoop”

“Het zeer goede nieuws is dat we nog geen echt slecht nieuws hebben gehoord.” Dat zegt ook Terry Virts, een goede vriend van Hamish Harding, een van de inzittenden van de Titan-duikboot. Hij en Hardings familie geven de hoop niet op. “Ze hebben nog geen wrak gevonden, ze hebben geen drijvende brokstukken gevonden, de sonar heeft geen geluiden van verplettering of ontploffing gedetecteerd… Er is dus zeker nog hoop dat de bemanning in leven is in de onderzeeër”, aldus de voormalige NASA-astronaut en luchtmachtpiloot.

Ook de Explorers Club, een organisatie die mee werd opgericht door Harding en waarvan ook Paul-Henri Nargeolet lid is, is optimistisch. “Er is reden tot hoop, op basis van gegevens vanuit het veld begrijpen we dat waarschijnlijke tekenen van leven ter plaatse gedetecteerd zijn”, zegt voorzitter Richard Garriott in een verklaring.

Hij zegt dat de organisatie gelooft dat de Amerikaanse kustwacht en andere reddingsteams al het mogelijke doen om de onderzeeër en de inzittenden te vinden. Volgens Garriott “blijven we werken aan toestemming voor de ROVs (onderwaterdrones, red.) van Magellan om ingezet te mogen worden op de site, aangezien we geloven dat die onschatbare hulp kunnen leveren”.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

3.800 meter diepte

Eerder dinsdag maakte de Amerikaanse kustwacht bekend de zoekactie naar de Titan uit te breiden. Er werd al gezocht vanuit de lucht en vanaf het water, maar de kustwacht gaat ook zoeken met een onderzeeër. Frankrijk stuurt een schip met een diepzeerobot om mee te helpen. Een van de vijf Titan-opvarenden is een bekende Franse onderzoeker.

De Titan was op weg naar het in 1912 gezonken passagiersschip Titanic op 3.800 meter diepte in de Atlantische Oceaan. Volgens het bedrijf dat de expeditie uitvoert, OceanGate, was er voor 96 uur zuurstof aan boord. De zoektocht is dan ook een race tegen de klok. OceanGate helpt mee, net als de Canadese kustwacht.

Meer schepen onderweg om naar duikboot te zoeken

Acht bijkomende schepen zijn onderweg om de zoektocht naar de vermiste duikboot Titan in de Atlantische Oceaan te ondersteunen. Het gaat om vier schepen van de Canadese kustwacht, het Franse onderzoeksschip Atalante en de Canadese HMCS Glace Bay, die een decompressiekamer en medisch personeel aan boord heeft. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht bekendgemaakt.

Gewonde duikers moeten nadat ze gered worden zo snel mogelijk in een decompressiekamer om blijvende schade te voorkomen. Wanneer mensen lange tijd onder hoge luchtdruk staan, zoals het geval is op grote waterdieptes, nemen ze meer stikstof op dan normaal. Dat kan leiden tot gasbellen in het bloed en de weefsels, die fataal kunnen zijn als ze de hersenen bereiken.

Bovendien hebben de Amerikaanse kustwacht, de Amerikaanse marine, de Canadese kustwacht en het bedrijf van de vermiste duikboopt, Oceangate Expeditions, een verenigd commando opgericht om samen de zoektocht naar de Titan met vijf mensen aan boord te coördineren. “Dit is een complexe zoekoperatie waarvoor veel expertise en gespecialiseerde apparatuur nodig is, die we hebben verkregen door het verenigde commando,” zei Jamie Frederick van de Amerikaanse kustwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer