Themabeeld.© Sven Dillen

Meer plastic afval gerecycleerd vorig jaar dankzij nieuwe blauwe zak

Het percentage gerecycleerd plastic afval is gestegen van 52 procent in 2021 naar 62 procent in 2022, het eerste volledige jaar dat alle Belgische huishoudens de nieuwe blauwe zak gebruikten.

Bron: BELGA

Dat heeft Fost Plus, de vzw die instaat voor de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval, woensdag gemeld.

De nieuwe blauwe zak, waarmee de inhoud werd uitgebreid tot bijna alle plastic verpakkingen, heeft het ook mogelijk gemaakt om de selectieve inzameling van pmd te verhogen van 14,9 kg per inwoner in 2018 tot 22,8 kg per inwoner in 2022.

Fost Plus zegt bovendien dat de uitbreiding van de inhoud van de blauwe zak ook een “enorme boost” heeft gegeven aan de circulaire economie in België. In 2019 werd gestart met investeringen in de bouw van vijf sorteercentra over heel België, die nu allemaal operationeel zijn: Indaver (Willebroek), Prezero (Evergem), Valtris (Couillet), Val’Up (Ghlin) en Sitel (Engis).

© BELGA

Daarnaast worden vijf nieuwe recyclage-installaties gebouwd om de stroom van plastic materialen uit de blauwe zak te recycleren. Drie daarvan zijn al operationeel.

Van de 765.000 ton verpakkingen die de bij Fost Plus aangesloten verpakkingsbedrijven in 2022 op de Belgische markt brengen, zou 95 procent gerecycleerd kunnen worden, waarvan 81 procent in België, aldus de vzw.

Volgens de berekeningen van Fost Plus betekent de recyclage van huishoudelijke verpakkingen in 2022 een besparing van 875.000 ton CO₂, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 460.000 wagens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer