Opnieuw "bonkende geluiden" waargenomen tijdens zoektocht naar vermiste onderzeeër: "Oorsprong onbekend, maar we blijven hoopvol"

Bij de zoektocht naar de vermiste Titan-onderzeeër zijn opnieuw bonkende geluiden opgevangen. Ook gisteren was dat al het geval. "We kennen de oorsprong van de geluiden nog niet", zegt kapitein Jamie Frederick van de Amerikaanse kustwacht. "Ze worden op dit moment geanalyseerd, maar ondertussen blijven we zoeken in het gebied waar ze gehoord zijn." Dat zoekgebied blijft uitbreiden en is nu al zo'n 25.000 vierkante kilometer groot. "Maar we blijven hoopvol", aldus Frederick. 

Wat is er aan de hand?

De kustwacht van de Verenigde Staten is samen met die van Canada bezig met een gezamenlijke zoekactie in de wateren van de Atlantische Oceaan, zo'n 1.450 kilometer ten oosten van de kust. Ze zoeken een kleine onderzeeër, Titan, die vermist is geraakt terwijl die met vijf toeristen op weg was naar het wrak van de Titanic.

Het contact met de onderzeeër is zondagmiddag zowat 1 uur en 45 minuten na het vertrek verbroken. De tijd dringt, want er is nog maar zuurstof aan boord tot morgen omstreeks 11 uur.

Tijdens de zoektocht naar de vermiste onderzeeër Titan in de Verenigde Staten zijn opnieuw "bonkende geluiden" waargenomen. Dat zegt de Amerikaanse kustwacht tijdens een persconferentie. Ook gisteravond (lokale tijd) was dat al het geval. "De oorsprong van de geluiden is nog onbekend", zegt kapitein Jamie Frederick van de kustwacht. "De geluiden worden op dit moment geanalyseerd door experts.

Ondertussen gaat de zoektocht naar de vermiste onderzeeër verder in het gebied waar de geluiden opgevangen werden. Dat zoekgebied is ondertussen opnieuw uitgebreid en beslaat op dit moment "twee keer de oppervlakte van de Amerikaanse staat Connecticut", aldus kapitein Frederick. Dat is meer dan 25.000 vierkante kilometer.

"We blijven hoopvol"

Frederick benadrukt dat het nog steeds om een reddingsmissie gaat: "We blijven hoopvol", zegt hij. De Amerikaanse kustwacht krijgt bij de zoektocht onder meer steun van het Amerikaanse en Canadese leger. Volgens Frederick verloopt de zoektocht moeizaam, omdat het zoekgebied zo ver van de kust ligt.

Bij de reddingsmissie worden schepen en vliegtuigen ingezet en er worden ook sonarboeien gedropt die tot op een diepte van bijna 4.000 meter kunnen zoeken. Morgen (lokale tijd) verwacht de Amerikaanse kustwacht bijkomende schepen om het wateroppervlak af te speuren, alsook gespecialiseerd materiaal om op grote diepte te kunnen zoeken. Frederick heeft het onder meer over "state of the art" Franse onderwaterrobots.

Over hoe lang er nog zuurstof aan boord van de onderzeeër zou zijn voor de passagiers, wil de kustwacht niet speculeren. "Dat hangt van te veel factoren af." Frederick zegt wel dat er een beperkte hoeveelheid eten en drinken aan boord zou zijn. 

"Bonkende geluiden"

De hoop op het vinden van de vermiste onderzeeër is gegroeid nadat een Canadees vliegtuig gisteravond (lokale tijd) "waarschijnlijke tekenen van leven" en "bonkende geluiden" heeft opgevangen. Volgens interne e-mailupdates die gisteravond zijn verstuurd naar het hoofd van het Department of Homeland Security, werd dat gebons met tussenpozen van 30 minuten gedetecteerd in het gebied waar de Titan verdween. 

Het is onduidelijk wanneer en hoelang de bonkende geluiden precies gehoord werden. Een latere mail die gisteren werd verzonden, suggereerde dat er nog meer geluiden werden gehoord, hoewel ze niet als "bonkende geluiden" werden beschreven.

"Er werden aanvullende akoestische signalen gehoord die zullen helpen bij het sturen van oppervlakte-eenheden en ook wijzen op de voortdurende hoop op overlevenden", staat in de mail.

Volgens diezelfde mail had een Canadees vliegtuig ook een wit rechthoekig object in het water gelokaliseerd. Kapitein Frederick vertelde tijdens de persconferentie dat het "niet ongewoon is dat objecten gespot worden in het water", en zegt dat er in dit geval geen link was met de vermiste onderzeeër.

Twijfel veiligheid

Intussen is ook aan het licht gekomen dat David Lochridge, de voormalige directeur maritieme operaties van OceanGate, jaren geleden al zijn bezorgdheden had geuit over de veiligheid van de Titan. Volgens hem werd hij daardoor ontslagen.

Het bedrijf zegt dan weer dat Lochridge ontslagen werd omdat hij vertrouwelijke informatie deelde, bedrijfsgeheimen verduisterde en het bedrijf gebruikte voor hulp bij immigratie en vervolgens een reden verzon om ontslagen te worden.

BEKIJK - De tijd dringt voor de vermiste onderzeeër Titan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen