Direct naar artikelinhoud
NieuwsVermiste duikboot

‘Minder dan 24 uur aan zuurstof’: zoektocht naar vermiste duikboot Titan gaat volop verder na hoopvolle ‘onderwatergeluiden’

De Titan-duikboot op archiefbeeld.Beeld AFP

Een Canadees vliegtuig heeft ‘onderwatergeluiden’ opgevangen tijdens de zoektocht naar de Titan, de duikboot die twee dagen geleden vermist is geraakt tijdens een duik naar het wrak van de Titanic. Maar de tijd dringt, naar schatting is er minder dan 24 uur aan zuurstof over aan boord.

Volgens de kustwacht ontdekte een P-3-sonarvliegtuig onderwatergeluiden in het zoekgebied in het noorden van de Atlantische Oceaan. Daarop werden onderwaterdrones richting het gebied gestuurd om de oorsprong van de geluiden te achterhalen. Die zoektocht heeft echter nog geen resultaat opgeleverd. De Canadezen hebben hun gegevens ook met de Amerikanen gedeeld voor analyse.

Eerder meldde CNN op basis van een interne memo van de Amerikaanse overheid al dat er dinsdag “gebonk” zou zijn gehoord. Het was onduidelijk wanneer precies het gebonk werd gehoord of hoe lang het aanhield. Een update die later dinsdag werd verstuurd suggereerde dat er meer geluiden werden gehoord, aldus CNN. De geluiden duiden er volgens de update op dat “hoop op overlevenden” gerechtvaardigd is.

Twitter bericht wordt geladen...

Eerder op dinsdag maakte de Amerikaanse kustwacht bekend de zoekactie naar de Titan uit te breiden. Er werd al gezocht vanuit de lucht en vanaf het water, maar de kustwacht gaat ook zoeken met een onderzeeër. Frankrijk stuurt een schip met een diepzeerobot om mee te helpen. Een van de vijf Titan-opvarenden is een bekende Franse onderzoeker.

In totaal zijn acht bijkomende schepen onderweg. Hat gaat om vier schepen van de Canadese kustwacht, het Franse onderzoeksschip Atalante en de Canadese HMCS Glace Bay, die een decompressiekamer en medisch personeel aan boord heeft.

‘Minder dan 24 uur aan zuurstof’: zoektocht naar vermiste duikboot Titan gaat volop verder na hoopvolle ‘onderwatergeluiden’
Beeld ANP Graphics

Gewonde duikers moeten nadat ze gered worden zo snel mogelijk in een decompressiekamer om blijvende schade te voorkomen. Wanneer mensen lange tijd onder hoge luchtdruk staan, zoals het geval is op grote waterdieptes, nemen ze meer stikstof op dan normaal. Dat kan leiden tot gasbellen in het bloed en de weefsels, die fataal kunnen zijn als ze de hersenen bereiken.

Lees ook

Waarom de vijf inzittenden niets anders kunnen doen dan kalm blijven: ‘Bij stress en paniek zal er meer zuurstof verbruikt worden’

▶ Zo ziet de Titan duikboot er vanbinnen uit: een buis van amper 6 meter lang, één knop en een gamecontroller om te sturen

Complexe operatie

Bovendien hebben de Amerikaanse kustwacht, de Amerikaanse marine, de Canadese kustwacht en het bedrijf van de vermiste duikboot, Oceangate Expeditions, een verenigd commando opgericht om samen de zoektocht naar de Titan met vijf mensen aan boord te coördineren. “Dit is een complexe zoekoperatie waarvoor veel expertise en gespecialiseerde apparatuur nodig is, die we hebben verkregen door het verenigde commando,” zei Jamie Frederick van de Amerikaanse kustwacht.

De 6,7 meter lange en 10,4 ton zware onderzeeër is sinds zondagochtend (plaatselijke tijd) vermist. Ondanks een koortsachtige zoektocht vanuit de lucht en in het water, is er nog steeds geen spoor van de opvarenden.

De tijd dringt: volgens schattingen van de autoriteiten zal de zuurstof het slechts uithouden tot donderdagmiddag Belgische tijd. Woensdagmiddag bevestigde de Amerikaanse kustwacht nogmaals dat er, naar schatting, nog minder dan 24 uur aan zuurstof over is aan boord.

Aan boord zijn de Franse Titanic-expert Paul-Henri Nargeolet, de Britse zakenman en avonturier Hamish Harding en de Brits-Pakistaanse consultant Shahzada Dawood en zijn 19-jarige zoon Suleman. De kapitein is de Amerikaanse CEO van OceanGate, Stockton Rush.

De Titan was op weg naar het in 1912 gezonken passagiersschip Titanic op 3.800 meter diepte in de Atlantische Oceaan.

Complexe operatie
Beeld AFP