Direct naar artikelinhoud
NieuwsWeerbericht

Vooral wateroverlast in West-Vlaanderen na stortregens, ook felle regenbuien in Antwerpen en Oost-Vlaanderen

Beeld ter illustratie.Beeld Marc Baert

Vooral de provincie West-Vlaanderen kreeg dinsdag felle onweersbuien te verwerken. Het KMI had code oranje voor onweer afgekondigd voor alle Vlaamse provincies, behalve Limburg. Ook het noodnummer 1722 voor storm- en waterschade werd geactiveerd.

“Na een fikse onweersbui over de regio noteert Brandweer Westhoek zo’n 241 meldingen voor wateroverlast”, zeggen de West-Vlaamse brandweerkorpsen. Een dik uur later stond de teller al op 40 interventies. Zo liep een wijk onder water in Wervik. Verschillende straten stonden er blank.

In de zone Midwest ging het om een twintigtal oproepen. “Het gaat voornamelijk om wateroverlast op straat. Op korte tijd viel erg veel neerslag en dat kunnen rioleringen niet slikken”, klinkt het daar. In het zuiden van de provincie kreeg de brandweer van Zone Fluvia een twaalftal oproepen. Vooral de regio rond Menen kreeg op korte tijd veel water te slikken.

Het KMI had dinsdagnamiddag code oranje voor onweer afgekondigd voor West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Brussel, Waals-Brabant en Henegouwen. In West-Vlaanderen geldt ondertussen opnieuw code geel, elders geldt code oranje nog tot 2 uur komende nacht.

Twitter bericht wordt geladen...

Noodnummer 1722 geactiveerd

De FOD Binnenlandse Zaken heeft noodnummer 1722 voor niet-levensbedreigende hulp geactiveerd. Mensen die bijstand van de brandweer nodig hebben voor storm- of waterschade, kunnen 1722 bellen zodat 112 vrij blijft voor mensen in levensbedreigende situaties.

1722 is het best bereikbaar via het e-loket van 1722.be, maar mensen kunnen ook telefonisch contact opnemen in situaties die niet-levensbedreigend zijn. “Als je brandweerzone zelf een e-loket heeft, kan je ook daar terecht”, klinkt het in een persbericht.

Eens de aanvraag ingediend, heeft het weinig zin om de brandweer opnieuw te contacteren wanneer hun tussenkomst op zich laat wachten. “De brandweer bekijkt situatie per situatie en geeft voorrang aan wie mogelijk in levensgevaar is. Tijdens een storm of bij wateroverlast moet de brandweer veel aanvragen tegelijkertijd behandelen en moet je wat langer wachten omdat de brandweer eerst mensen die in levensgevaar zijn verder moet helpen.”

Brandweer voert tachtigtal interventies uit in westen van Henegouwen

De brandweer van de zone Wapi (Wallonie Picarde, het westen van Henegouwen) heeft dinsdag meer dan tachtig interventies uitgevoerd, nadat een onweer vanuit Frankrijk over de regio was getrokken. Er waren vooral veel interventies rond Komen, vlakbij de grens met West-Vlaanderen.

Op sommige plaatsen viel dinsdagnamiddag meer dan 80 liter regen per vierkante meter. De brandweer moest uitrukken voor onder meer straten die blank stonden en verstopte rioolputten. “Er viel geen enkel slachtoffer of gewonde. Er waren enkele lichte ongevallen, maar die waren niet noodzakelijk het gevolg van het slechte weer”, aldus Julien Gillet, die de interventies van de brandweer coördineerde. “Opvallend genoeg was er geen enkele interventie in Moeskroen, dat gespaard bleef.”

Omstreeks 18.30 uur bereikte het onweer de regio Doornik. Daar liep onder meer een vestiging van ‘O Tacos’ onder water.