Gemeenten met meer dan 15 procent sociale woningen krijgen dan toch financiële steun

Vlaamse steden en gemeenten die meer dan 15 procent sociale huurwoningen willen, kunnen daar nu toch financiële steun voor krijgen van de overheid. Dat heeft het Grondwettelijk Hof besloten. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) had de maatregel ingevoerd om de sociale woningen beter te spreiden over Vlaanderen. Maar enkele organisaties trokken daartegen naar het Grondwettelijk Hof. 

Sinds 1 januari ben je als sociale huurder verplicht om jezelf in te schrijven als werkzoekende bij de VDAB. Ook wordt de taalkennisvereiste van het Nederlands verhoogd van niveau A1 naar niveau A2. Daarnaast konden gemeenten geen subsidies meer krijgen van Vlaanderen voor de bouw van sociale huurwoningen als die meer dan 15 procent uitmaakten van het totale aantal woningen.

Enkele organisaties trokken naar het Grondwettelijk Hof om die aanpassing van het sociaal huurbeleid aan te vechten. Twee verstrengingen, de verplichte inschrijving bij de VDAB en de hogere taalvereisten, blijven overeind. Maar het hof vernietigt wel de beperking van de subsidies voor de bouw van sociale huurwoningen.

Bevoegd minister Diependaele (N-VA) zegt in een reactie op zoek te gaan andere maatregelen, maar hij toont ook begrip voor de beslissing van het Grondwettelijk Hof. "Wij wisten dat het effect van de maatregel eerder beperkt zou zijn, want er zijn maar vijf steden en gemeenten in Vlaanderen die aan die 15 procent geraken."

"Belangrijker is dat het hof ons volgt in de redenering om de bouw van sociale huurwoningen te spreiden over Vlaanderen. We willen vermijden dat het telkens dezelfde gemeenten zijn die sociale huurwoningen bouwen", zegt de minister.

Enorme woonnood

De organisaties die zich verzetten tegen de verstrenging en die naar het Grondwettelijk Hof stapten, zijn tevreden met de beslissing. Het Vlaams Huurdersplatform is een van die organisaties. Het vindt dat de Vlaamse overheid dringend iets moet doen aan de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning. 180.000 mensen wachten nog op zo’n woning.

"Het is absurd dat de Vlaamse regering aan het nadenken is en was over een stop op het bijbouwen van sociale woningen in bepaalde gemeentes, terwijl we weten dat er in elke stad en gemeente een enorme woonnood is", zegt woordvoerder Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform.

"Wij vragen om alles op alles te zetten om meer sociale woningen te bouwen en niet te blijven steken in symbolische maatregelen, die net zouden moeten beperken dat er woning bijkomen."

Het Grondwettelijke Hof vernietigde ook de "zwarte lijst" voor huurders die een sociale woning beschadigen of verwaarlozen. Zij zouden tijdelijk geen sociale woning meer kunnen huren.

Meest gelezen