HERBELEEF. Hadja Lahbib en Alexander De Croo geven meer uitleg over toekenning visa Iraanse delegatie

De zaak van de Iraanse delegatie die zijn uitgenodigd en visa hebben gekregen voor de Brussels Urban Summit blijft de gemoederen in de Wetstraat beroeren. De Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen is woensdag samengekomen, premier Alexander De Croo en Buitenlandminister Hadja Lahbib moeten er klaarheid scheppen over de visa die een Iraanse delegatie kreeg om naar Brussel te komen. De oppositie vraagt om het ontslag van Lahbib, als eindverantwoordelijke die de visa moest goedkeuren. Volg hier wat de minister en de premier te zeggen hebben.

wver
    Redactie
    Redactie

    Kamercommissie afgelopen

    Na deze laatste tussenkomsten is de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen afgelopen.

    Redactie
    Redactie

    Sophie Rohonyi (DéFI): "U blijft ons voorliegen"

    Volgens Sophie Rohonyi (DéFI) heeft minister Lahbib zeker vier keer gelogen. "U zegt belang te hechten aan een overheid waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt, maar u ondermijnt ons buitenlands beleid en onze geloofwaardigheid en brengt de veiligheid van onze medeburgers in gevaar." Rohonyi driegt er tot slot ook mee om donderdag het ontslag van Lahbib te vragen in de plenaire zitting.
    Redactie
    Redactie

    Georges Dallemagne (Les Engagés): "Onrustwekkend"

    Georges Dallemagne (Les Engagés) wil meer informatie over de screening van de Iraanse delegatie.
    Hij verbaast zich over de korte tijd die het OCAD had en gebruikte, om het veiligheidsrisico van de Iraniërs in te schatten. Hen werd op 7 juni een advies gevraagd, dat er al op 8 of ten laatste op 9 juni was. "Ik ga daar het Comité I over bevragen." Dat comité houdt toezicht op de inlichtingendiensten.
    "Het is hoogst onrustwekkend als u niet weet wie hier rondloopt. Het wordt tijd dat u uw verantwoordelijkheid neemt, na al uw halve waarheden."
    Redactie
    Redactie

    Melissa Depraetere (Vooruit): "U boet in aan geloofwaardigheid"

    Melissa Depraetere (Vooruit) benadrukt dat Lahbib haar verantwoordelijkheid afschuift op anderen, terwijl cruciale zaken door de minister van Buitenlandse Zaken niet benoemd worden en ze zichzelf vandaag tegenspreekt. "Minister, u boet vandaag zwaar in aan geloofwaardigheid en hetzelfde geldt voor ons buitenlands beleid", besluit Depraetere.
    Redactie
    Redactie

    Michel De Maegd (MR): "Geen diplomatieke oorlog starten"

    Michel De Maegd (MR), een partijgenoot van minister Lahbib, concludeert dat het weigeren van een visum niet opportuun was. "We hebben er geen belang bij om een diplomatieke oorlog te starten die jarenlange inspanningen kunnen torpederen."
    Redactie
    Redactie

    Vlaams Belang vraagt ontslag premier De Croo en minister Lahbib

    Met het ontslag van Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) is de verantwoordelijkheid in het Iraans visumschandaal volgens het Vlaams Belang niet opgelost. “Quasi héél de Vivaldi-regering was betrokken bij het verstrekken van de visa”, zeggen Kamerleden Barbara Pas en Ellen Samyn. Het Vlaams Belang dient twee moties van wantrouwen in om zowel het ontslag van de minister van Buitenlandse Zaken als van de Eerste minister te vragen. “Men heeft zich uit schrik voor een diplomatieke rel laten chanteren door het Iraanse schurkenregime. We wisten al dat De Croo de dweil van de Wetstraat was, maar nu dus ook die van Iran.”
    Redactie
    Redactie

    Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen): "Uw antwoord verontrust me "

    Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen) vindt het niet kunnen dat minister Lahbib geen enkele fout heeft toegegeven. "Het is niet correct dat u niets te verwijten valt. U heeft belangrijke zaken verzwegen en zou kunnen beloven om dat niet meer te doen. Uw antwoord heeft me verontrust en uit balans gebracht."
    "Vorige week repte u met geen woord over Olivier Vandecasteele, en dat die gevangenenruil de context zou zijn van het toekennen van de visa voor de Iraniërs. U zei geen woord over de validatie door de eerste minister op 7 juni." In de commissie van vandaag werd dit wel als reden aangehaald om de visa te verlenen. "Als (de vrijlating van) Djalali in deze de context is voor de toekenning van de visa, dan is mij niet meer duidelijk welk beleid wij hanteren. Er zullen nog vragen komen, Iran zal nog zaken willen afdwingen. Wat zal ons antwoord op die vragen zijn?"
    Tot slot wilde De Vriendt nog weten wat er precies in dat advies van OCAD staat, waarin het orgaan de dreiging van de komst van de Iraniërs laag inschatte. 'Wat met de dreiging voor de familieleden van de actievoerders, die gefilmd werden aan de ambassade hier in Brussel?'
    Redactie
    Redactie
    "U beweert dat 'de Iraanse ruillogica niet mag beloond worden', premier @alexanderdecroo. Maar eigenlijk doet u exa… t.co/yPFXxgd8k7
    Redactie
    Redactie

    Peter De Roover (N-VA) vraagt ontslag minister Lahbib: "U hebt het parlement belogen"

    Fractieleider Peter De Roover (N-VA) meent dat er vooral antwoorden worden gegeven op vragen die niet gesteld zijn. "Uw verhaal zit vol gaten", richt hij zijn pijlen op minister van Buitenlandse Zaken Lahbib. "U hebt vorige week in de Kamer formeel gelogen, u hebt de Kamer op een verkeerd been gezet over dit dossier. U hebt misbruik gemaakt van het feit dat wij de chronologie toen niet kenden."
    "Vorige week zei u in het parlement dat de visa werden uitgereikt na een gunstig advies van OCAD. Maar nu blijkt dat de visa al op 8 juni werden uitgereikt, en het advies van OCAD pas op 9 juni kwam." 
    "Het had mooi geweest mocht u zoals Pascal Smet (Vooruit) de eer aan uzelf houden, maar dat doet u niet. Daarom dien ik een motie in waarin ik het ontslag vraag van minister Lahbib."
    Redactie
    Redactie

    Minister Lahbib: "Ik heb niet gelogen"

    "Ik heb niet gelogen en spreek mezelf niet tegen", zegt Hadja Lahbib (MR). De minister van Buitenlandse Zaken vindt niet dat ze zich "zwak" heeft opgesteld en ontkent dat ze deze week een ander verhaal vertelt dan donderdag in de Kamer. "Het verlenen van visa is een federale bevoegdheid, ik heb nooit het tegendeel beweerd."
    Lahbib benadrukt dat ze vorige week te weinig tijd had om antwoorden te geven. Ze verwijst naar haar persoonlijke waarden om aan politiek te doen en zegt dat alle veiligheidsscreenings zijn gebeurd.
    Ook Lahbib wijst op de context. Ze betreurt dat Safai zich bedreigd voelde en merkt op dat ze alle maatregelen heeft genomen die in haar bevoegdheid liggen.
    Lahbib vindt dat de reputatie van Brussel besmeurd is. Ze heeft het gevoel dat de inspanningen om Olivier Vandecasteele door de discussie niet meer naar waarde wordt geschat. "Ik heb daar slapeloze nachten aan overgehouden."
    Lahbib zegt ook dat de Russische delegatie niet via een Belgische ambassade in ons land is geraakt. Ze had wel gehoopt op een discussie met de Russen over de oorlog in Oekraïne.
    Redactie
    Redactie

    De Croo: "Onze regeringen��hebben de zaken complex gemaakt"

    "De Urban Summit vond plaats op een moment dat de relatie met Iran erg delicaat was, zegt Alexander De Croo. "We hebben vier mensen vrij gekregen, maar daar stopt het niet. We hebben altijd gepleit om zoveel mogelijk Europeanen vrij te krijgen. Dat is de reden waarom we soms niet alle informatie hebben vrijgegeven. We hadden het gevoel dat de deur op een kier stond om ook andere Europeanen vrij te laten. Een van de reden waarom ik zo laat ben ingelicht, past ook in dat kader. We zijn erg voorzichtig geweest. Er kon een fout signaal zijn waardoor Europeanen niet konden vrijkomen."
    Premier De Croo benadrukt dat er uitnodigingen zijn verstuurd. "De vrijlating van vier Europeanen is redelijk ongezien. De Britten hebben voor een Brit vier Iraniërs moeten vrijlaten. We zijn zeer meticuleus geweest, heel voorzichtig. Er is wel nood aan introspectie. Regeringen, ook de mijne, hebben de zaken complex gemaakt in de manier waarop we naar de Urban Summit hebben gekeken. Mocht alles goed zijn gelopen, zouden we deze discussie niet hebben gehad. Beide regeringen moeten tot de conclusie komen dat dit anders moest."
    Redactie
    Redactie

    Premier De Croo: "Geen oorzakelijk verband tussen onderhandelingen over gevangenen en de uitreiking van visa"

    In zijn antwoord benadrukt premier Alexander De Croo (Open VLD) dat er geen enkel oorzakelijk verband is tussen onderhandelingen met Iran over gevangenen en de uitreiking van visa voor de top in Brussel. "Maar we zijn nog steeds in volle inspanning om strafverminderingen te bekomen en mensen vrij te krijgen, en voor het verbeteren van de detentievoorwaarden. Toen we wisten dat Europeanen vrijgelaten gingen worden, zijn we extreem voorzichtig geweest om te vermijden dat er een kink in de kabel zou komen." 
    Redactie
    Redactie

    Els Van Hoof (CD&V): "Ik mis coherentie"

    "Soms is het veiliger om iemand wel of niet te uitnodigen." Maar Els Van Hoof trekt het wat breder. "Het was coherenter geweest om de visa niet af te leveren gezien de beperkte tijd die er was om alle aanvragen te screenen." Het CD&V-Kamerlid waarschuwt voor een precedentwaarde. "Het is niet omdat iemand niet op een sanctielijst staat, dat hij welkom is." Ze vraagt zich af waarom Lahbib vorige week niet meer klaarheid gaf. Ook vond ze dat de delegatie veel te ruim was.
    Redactie
    Redactie

    Sophie Rohonyi (DéFI): "U brengt België in een moeilijke positie"

    Sophie Rohonyi (DéFI) stelt luidop de vraag "of er de komende dagen nog allerlei zaken volgen", ze verwijt Lahbib bovendien "het gebrek aan samenhang in daden en argumenten".

    Rohonyi: "Hoe ver bent u bereid te gaan in de chantage door het regime in Teheran? Iran kent alleen de wet van de sterkste. Wat is het volgende? Door telkens terug te krabbelen uit vrees om het regime te krenken, brengt u ons land in een moeilijke positie."

    Redactie
    Redactie

    Georges Dallemagne (Les Engagés) hekelt "onjuiste verklaringen"

    Georges Dallemagne (Les Engagés) merkt op dat het feitenrelaas van vandaag verschilt van de versie die vorige week donderdag te horen was in het parlement. Dallemagne hekelt "onjuiste verklaringen" en een onduidelijke chronologie.

    Redactie
    Redactie

    Vicky Reynaert (Vooruit): "Enkel door uw fouten te erkennen, kan u het vertrouwen herstellen"

    De socialisten zijn niet vergeten dat Pascal Smet als staatssecretaris ontslag heeft genomen. Een rits vragen plaatst Lahbib verder voor haar verantwoordelijkheid. "Een neen zou Brussel hebben aanvaard. Door de aanpak van Lahbib was er te weinig tijd voor een screening, met een gevaar voor de veiligheid", zegt Vicky Reynaert (Vooruit).
    Reynaert vreest dat elke Iraniër nu een visum krijgt zolang er Europeanen gevangen worden gehouden. Ze wijst verder op de inconsistenties in vergelijking met vorige week "waar u Smet onder de bus heeft gegooid". Bovendien heeft Buitenlandse Zaken visa gegeven aan Iraniërs die niet eens waren uitgenodigd. "Enkel door uw fouten te erkennen, kan u het vertrouwen herstellen."
    Redactie
    Redactie

    Melissa Depraetere (Vooruit): "Gestopt met tellen na vijf onwaarheden"

    Na de kritiek van groene coalitiepartners, is ook de socialistische fractie scherp voor minister Lahbib. "Mevrouw Lahbib, ik heb u in enkele minuten tijd vijf onwaarheden horen vertellen, en ben op dat moment gestopt met tellen", klinkt het verwijtend in de tussenkomst van Melissa Depraetere (Vooruit).
    "Waarom heeft u die delegatie niet tegengehouden? U had de mogelijkheid. De vraag is helder, uw antwoord niet. Als u vond dat ze er niet moesten zijn, dan had u geen visum moeten geven. Uw bent verantwoordelijk. Ik vraag alleen eerlijkheid over de rol die u heeft gespeeld."
    Volgens het Kamerlid sprak de minister zich voortdurend tegen. "Premier, vindt u het als regeringsleider oké wanneer een minister iemand anders slachtoffert om de eigen rol vrij te pleiten? Het buitenlands Beleid word misbruikt om de eigen rol te minimaliseren."
    Redactie
    Redactie

    Goedele Liekens (Open VLD): "Schofferen of accepteren: dat was de moeilijke morele keuze"

    "De Iraanse delegatie had nooit uitgenodigd mogen worden. dat is de grote fout geweest", zei Goedele Liekens (Open Vld).
    Ze vraagt zich af of Lahbib niet sneller het "wijze oordeel" van de premier had moeten vragen. Liekens stelt scherp op het telefoontje dat Lahbib op 10 mei met Smet heeft gehad. "Wat is daar gezegd geweest?"
    Ze neemt het op voor de premier: "Schofferen of accepteren: dat was de moeilijke morele keuze." Ze stelt de vraag welke veiligheidsmaatregelen waren getroffen eens de delegatie in ons land was en looft tot slot de inspanningen die België aan de dag legt om Europese gijzelaars vrij te krijgen.
    Redactie
    Redactie

    Michel De Maegd (MR) verdedigt Lahbib: "Geen leugens"

    Michel De Maegd (MR), een partijgenoot van Lahbib, feliciteert de minister voor haar transparantie. Hij bekritiseert de verschillende "a priori's" die worden gedebiteerd door de andere partijen. Hij benadrukt dat hij nog geen leugens heeft gehoord, terwijl niemand dat woord in de mond heeft genomen. In de Kamer had Lahbib vorige week veel minder tijd om te antwoorden. De Maegd schrijft zich volledig in in de redenering van Lahbib. Smet heeft haar voor een fait accompli gesteld. "U heeft de nodige voorzichtigheid aan de dag gebracht bij het afleveren van de visa."
    Redactie
    Redactie

    Theo Francken (N-VA): "Plat op de buik voor gijzeldiplomatie"

    Theo Francken (N-VA) hekelt via Twitter het "zwaktebod" van België en het betoog van premier De Croo. "Over het in gevaar brengen van eigen landgenoten en hun familie door het binnenlaten van Iraanse beulen geen woord. Plat op de buik voor de gijzeldiplomatie van Iran. Dát is de lijn van Vivaldi. Ze kunnen zich gewoon alles permitteren zolang er ook maar een Europeaan in een Iraanse gevangenis zit."
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer