Stockvault

Inwoners van Overijse krijgen afrekening voor onroerende voorheffing in de bus en die is dit jaar fors duurder

Inwoners van Overijse schrikken dezer dagen soms wanneer ze de afrekening van de onroerende voorheffing in de bus krijgen. De jaarlijkse belasting die je betaalt voor je woning is - voor alle gemeenten trouwens - dit jaar fors hoger geworden.

De schepen voor Financiën in Overijse, Sven Willekens (OPENVLDGROENOVERIJSE), kreeg deze week al een tiental mailtjes van inwoners die zich afvragen waarom de onroerende voorheffing zo fel is gestegen. "Ik begrijp dat mensen schrikken. Ik betaal ook belastingen. Het is een gewogen inspanning waarvoor iedereen naar eigen vermogen een inspanning levert", zegt Willekens.

Door de jaarlijkse indexatie zullen eigenaars van een woning ook elders in Vlaanderen dit jaar meer moeten betalen dan vorig jaar. De onroerende voorheffing bestaat uit verschillende stukjes belasting. Naast het kadastraal inkomen zijn er onder andere de gemeentelijke opcentiemen. Die bepaalt elk gemeentebestuur zelf. Overijse besliste eind vorig jaar om die op te trekken tot 610 opcentiemen. Het Vlaamse gemiddelde ligt op 899. 

Inflatie en coronacrisis

Volgens de schepen was de verhoging noodzakelijk om op termijn als gemeente financieel gezond te blijven. "De opvallende stijging dit jaar is te wijten aan de enorme inflatie en de corona- en energiecrisis. Ook wij als gemeentebestuur worden daar natuurlijk slachtoffer van. De voorbije twintig jaar hebben we de belastingen nooit verhoogd, maar nu waren we genoodzaakt om de opcentiemen beperkt op te trekken. Die waren vroeger in Overijse heel laag en nu gewoon laag", besluit de schepen.

Meest gelezen