Hier vonden de medewerkers de handtas

Sorteerders Kringwinkel in Dilsen-Stokkem vinden handtas met 23.000 euro en leveren die meteen in: "Eerlijkheid is belangrijk, zo ben ik opgevoed"

De medewerkers van het magazijn van Kringwinkel Maasland in Dilsen-Stokkem konden hun ogen niet geloven toen ze tussen de ingezamelde spullen een handtas met bijna 23.000 euro vonden. Ze brachten de vondst meteen naar de directie. Het geld werd ondertussen naar de politie gebracht, die de rechtmatige eigenaar probeert op te sporen.

In het magazijn van Kringwinkel Maasland in Lanklaar bij Dilsen-Stokkem vonden medewerkers Thieu, Franco, Elma en Michiel een ongeziene som geld: "We maakten een tas open om de inhoud te controleren en daar zat bijna 23.000 euro in. We waren helemaal in shock", vertelt medewerker Thieu. De groep bracht de handtas meteen naar teamleider Indra, die de vondst op haar beurt aan de directie toonde. Het geld is nu bij de politie, die de rechtmatige eigenaar zoekt. Als die niet opduikt, zal het naar de gemeente gaan.

Slachtafval, luiers of 23.000 euro

De medewerkers vonden de tas bij de eerste sortering van de goederen. Dan wordt er gecontroleerd of er nog persoonlijke documenten of waardevolle spullen in de tassen zijn achtergebleven, zodat die niet zomaar in de winkel belanden. "Meestal vinden we gewoon veel rommel. Soms zelfs slachtafval of vuile luiers", weet Thieu. Maar wanneer de medewerkers wel belangrijke spullen vinden, brengen ze die meteen naar hun teamleider. Daarna zoekt de Kringwinkel telkens de rechtmatige eigenaars.

Het geld houden? Zo ben ik niet opgevoed

Thieu, Kringwinkelmedewerker

Of Thieu het geld niet liever zelf had gehouden? "Zo ben ik niet opgevoed. Ik vind het belangrijk om eerlijk te zijn. Anders had ik niet meer kunnen slapen", lacht hij. Hij hoopt dat het geld zo naar de juiste mensen gaat. "En als we die niet terugvinden, vind ik eigenlijk dat het naar een goed doel moet gaan." 

Thieu toont waar hij elke werkdag goederen sorteert

Geld naar de gemeente?

Directeur Johan Vanherck en teamleider Indra zijn vol lof over de medewerkers. "Ik ben als directeur enorm trots op mijn werknemers. Het zijn echt sterren", zegt Vanherck. "Kringwinkel Maasland is een warme organisatie die erop inzet werknemers die moeilijk een job vinden een kans te geven. Onze werkvloer is voor hen vaak een tweede thuis. Hun eerlijkheid voelt erg fijn. Ik hoop dat het geld op deze manier weer bij de rechtmatige eigenaars terechtkomt."

Dat het geld misschien wel naar de gemeente gaat, vindt Vanherck ook prima: "De Kringwinkel heeft een hele goede relatie met Dilsen-Stokkem. Die fondsen zullen dan zeker aangewend worden om kansarmen een duwtje in de rug te geven, en dat is ook een van onze doelstellingen. Ik ga er dus vanuit dat het geld sowieso in goede handen is."

Meest gelezen