Filip Dewinter (Vlaams Belang) plant Vlaamse vlag neer in parlement, zitting geschorst na verhitte discussie

Hommeles in het Vlaams Parlement woensdagmiddag. Filip Dewinter (Vlaams Belang) plantte een Vlaamse vlag pal naast de voorzittersstoel, wat een grote rel veroorzaakte bij de oppositie. De plenaire zitting moest door de heisa een kwartier geschorst worden.

wvb

Liesbeth Homans (N-VA) moest woensdag verstek geven wegens ziekte, waardoor eerste ondervoorzitter Dewinter de functie van parlementsvoorzitter ad interim op zich mocht nemen. De Vlaams Belang-politicus, die in het verleden geregeld voor ophef zorgde, wist ook nu weer de boel in geheel eigen stijl op te hitsen. Het VB-kopstuk vond er niet beter op om zijn tijdelijke voorzitterschap te ‘vieren’ door een Vlaamse vlag mee te nemen naar het parlement en die - zonder enige schaamte - langs de voorzittersstoel neer te poten. Hij gebruikte daarvoor de officiële vlag en niet de vlag die de Vlaamse beweging gebruikt. Zijn merkwaardige actie werkte consternatie in de hand bij de oppositiepartijen.

Vurige discussie

Vooruit was als eerste om de gelegenheidsvoorzitter tot de orde te roepen. Dewinter repliceerde door te zeggen dat het “doodnormaal” is dat er in het Vlaams Parlement een Vlaamse vlag getoond wordt. PVDA-fractieleider Jos Dhaese was niet gediend met het provocerende statement van de Vlaams Belanger. “Kan iedere nieuwe voorzitter zomaar zijn eigen vlag of spandoek meebrengen? Ik hou niet van dat vendelzwaaien. Is dat hier een duivenkot misschien?”, fulmineerde Dhaese, die met zijn beklag de toon zette van een vurige discussie. Omdat die danig uit de hand liep, schorste Dewinter de plenaire zitting noodgedwongen een kwartier lang.

Om de collega-volksvertegenwoordigers helemaal op de kast te jagen, besloot Dewinter om bij hervatting van de zitting de vlag gewoon te laten staan. Het onderwerp zal maandag opnieuw worden besproken in het bureau.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER