SABCA sluit miljoenendeal met Lockheed Martin voor productie F-35-onderdelen

Het Waalse defensieconcern mag vleugelonderdelen bouwen voor de F-35-gevechtsvliegtuigen van Lockheed Martin. Het memorandum van overeenstemming werd door beide partijen ondertekend, in de marge van de Paris Air Show-beurs op de Parijse luchthaven Le Bourget. De deal kan SABCA 500 miljoen euro opleveren.


Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


In het nieuws: De deal tussen SABCA en Lockheed Martin is zo goed als rond.

  • De raamovereenkomst, waarmee beide partijen aangeven naar een echte deal toe te werken, werd op Le Bourget ondertekend door Thibauld Jongen, CEO van SABCA, en Randy Howard, vicevoorzitter van Lockheed Martin. Concreet zal SABCA instaan voor de coating van een deel binnenin de vleugels. Het bedrijf zal de onderdelen produceren in zijn fabriek in Lummen, voor F-35’s die geassembleerd worden in de Verenigde Staten, Italië of Japan.
  • De deal kan SABCA 500 miljoen euro opleveren. Beide partijen moeten nog rond de tafel om alles verder uit te werken. Volgens Jongen zou dat niet al te moeilijk moeten lopen; hij gaf aan “zelfverzekerd” te zijn dat alles lukt.

Onderliggend: De raamovereenkomst is een eerste stap, om toch meer economische return af te dwingen op de aankoop van de F-35.

  • In 2017 besliste de federale regering om 34 F-35’s aan te kopen voor de Luchtcomponent. De jets moeten de verouderde F-16’s vervangen, die stilaan klaar zijn voor hun pensioen. Voor de F-16 sloot België in de jaren 70 een deal, dat Belgische bedrijven ook in de productie mochten stappen. Dat leverde een aanzienlijke economische return op, in banen en omzet, waarmee de aankoop grotendeels werd terugbetaald.
  • Bij de aankoop van de F-35 werd zo’n deal niet onderhandeld; die werd dan ook veel sneller beklonken. Op de deal, die destijds 3,8 miljard euro kostte, bleek de totale return maar op 700 miljoen euro af te tikken. Nog geen 20 procent van de aankoopprijs.
  • Eind mei tekende België dan ook een deal met Lockheed Martin, om meer return te bekomen. Concreet zou het Amerikaanse bedrijf de Belgische industrie informeren over alle verschillende stappen, en konden Belgische bedrijven zo meedingen voor contracten binnen die toeleveringsketen. SABCA lijkt alvast op de trein te zijn gesprongen.

SABCA is een Belgisch luchtvaartbedrijf dat onderdelen vervaardigt voor zowel civiele als militaire vliegtuigen, en ook actief is in de ruimtevaart. Sinds de Tweede Wereldoorlog kon het bedrijf meewerken aan de productie van heel wat toestellen, waaronder de Lockheed F-104G Starfighter en Dassault Mirage 5. In de jaren 70 en 80 kreeg het bedrijf een van de twee Europese productielijnen voor F-16-vliegtuigen toegewezen. In totaal werden 164 toestellen van dit type gebouwd in de fabriek in Gosselies.

Lockheed Martin is een Amerikaans defensieconcern en een van de grootste ter wereld. Het bedrijf kent zijn voornaamste activiteiten in de luchtvaartsector, waarbij vooral de defensietak geld in het laatje brengt. Lockheed Martin is de hoofdfabrikant van verschillende bekende gevechtsvliegtuigen, waaronder de F-16, F-22 Raptor, C-130-transportvliegtuig en de F-35 als meest recente voorbeeld.

Meer