Jerome Powell denkt dat nog meer renteverhogingen nodig zijn om Amerikaanse inflatiedoel te behalen

Tijdens zijn optreden voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden liet Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, weten dat de strijd tegen de inflatie in het land nog lang niet gedaan is en dat er wellicht nog renteverhogingen zitten aan te komen.

In het nieuws: De inflatie op jaarbasis in de VS is gedaald van 9 procent een jaar terug naar 4 procent in mei 2023. Toch denkt Powell dat het nog een tijdje zal duren voor het streefdoel van 2 procent wordt behaald, vooral omdat de kerninflatie in het land nog altijd 5,3 procent bedraagt.

  • “De inflatiedruk blijft hoog en het proces om die terug naar 2 procent te brengen zal nog lang duren”, zei Powell. De Fed heeft de voorbije maanden al tien keer de rente verhoogd om de inflatie te drukken. Vorige maand koos de centrale bank echter om een rentepauze in te lassen. De kans is volgens Powell zeer groot dat er desalniettemin nog renteverhogingen zullen volgen, voor het einde van het jaar. 
  • “Mijn collega’s en ik begrijpen de problemen die de hoge inflatie veroorzaken, we blijven ons dan ook sterk inzetten om de inflatie terug te dringen naar onze doelstelling van 2 procent”, liet Powell eerder op de dag weten. Bijna alle leden van het Federal Open Market Committee (FOMC), het orgaan binnen de Fed dat de rentevoet bepaalt, zouden die mening volgens de voorzitter delen.
  • Beleggers en analisten denken dat de Fed volgende maand al de rente opnieuw zal verhogen. Powell liet enkel weten dat de centrale bank de beslissingen “vergadering per vergadering” zal nemen, gebaseerd op de data die op dat moment voorhanden is.
  • Op moment van schrijven bedraagt het rentetarief in de VS tussen de 5,00 en 5,25 procent, het hoogste niveau in bijna twee decennia. Hoe hoger de rente, hoe duurder het wordt om geld te lenen, waardoor de vraag naar goederen in theorie afneemt. Als die vraag lager ligt, daalt ook de geldontwaarding. Het risico is echter dat de economie, die in de VS verrassend robuust is gebleken, verzwakt of zelfs in een recessie belandt.
Meer