Archieffoto

Minstens 35 migranten verdronken na schipbreuk voor kust van Gran Canaria

Voor de kust van het Spaanse eiland Gran Canaria is een rubberboot gezonken, daarbij zijn minstens 35 vluchtelingen en migranten om het leven gekomen. Dat hebben de ngo's Walking Borders en Alarm Phone gemeld. De boot telde zeker 59 opvarenden, volgens de ngo's. 

In de rubberboot met migranten en vluchtelingen die op weg was naar de Canarische eilanden was er één kind onder de dodelijke slachtoffers. Er konden 24 mensen gered worden. Dat verklaarde een bron bij de Spaanse marine aan het persagentschap Reuters. 

Volgens de ngo Alarm Phone zijn er nog steeds 35 opvarenden vermist. De reddingsoperatie gebeurde op zo'n 140 kilometer ten zuidoosten van Gran Canaria. Deze operatie werd geleid door Marokko. De boot zou zijn vertrokken uit de Marokkaanse stad Agadir. Het is nog niet duidelijk hoe de boot is gezonken.

"De boot smeekte al meer dan twaalf uur om redding in Spaanse wateren", schreef Maleno van de ngo Walking Borders op Twitter. Onder de overlevenden waren 22 mannen en 2 vrouwen. Ze werden overgebracht naar Kaap Bojador (in Marokko), volgens Maleno.

Volgens de Spaanse ngo Walking Borders namen de migranten in nood contact op met hen, waarop de ngo de Spaanse reddingsdiensten alarmeerden. Maar Spanje contacteerde de Marokkaanse reddingsdiensten en Marokko kwam pas twaalf uur later in actie. 

Bootramp voor Griekse kust

Vorige week kwamen bij een bootramp voor de Griekse kust minstens 82 mensen om het leven. De vissersboot had volgens de VN 700 tot 750 migranten en vluchtelingen aan boord. Zo'n 100 mensen konden gered worden, maar er wordt gevreesd dat meer dan 500 mensen zijn verdronken.

Griekenland onderzoekt de oorzaak en de omstandigheden van de schipbreuk. Er zijn intussen negen Egyptenaren en tien Pakistanen opgepakt.

Volgens de Griekse kustwacht weigerde de vissersboot hulp. Maar de Britse openbare omroep BBC trekt dat verhaal in twijfel. Ook experten internationaal recht meldden dat de Grieken onmiddellijk hulp hadden moeten verlenen.

Meest gelezen