“Belgen recycleren meer plastic, maar buitenshuis willen we er zo snel mogelijk van af”

Belgen recycleerden in 2022 meer plastic dan het jaar ervoor. Volgens Valerie Bruyninckx van Fost Plus zijn we goed bezig, maar is er nog ruimte voor verbetering. Ook buitenshuis moeten we meer recycleren, vertelde ze aan Business AM.


Luister hier naar het volledige gesprek met Valerie Bruyninckx:


De cijfers: In 2021 recycleerden we 52 procent van de plastic verpakkingen en in 2022 is dat cijfer gestegen naar 61 procent. Volgens de Belgische doelstellingen moeten we in 2023 65 procent van het verpakkingsmateriaal gerecycleerd hebben.

  • Bruyninckx: “2022 was het eerste jaar dat alle Belgische inwoners een volledig jaar toegang hadden tot de nieuwe blauwe zak. (waar meer soorten plastic in mogen, red.) In 2021 heeft de laatste intercommunale de overstap gemaakt op het einde van het jaar. Het is niet voldoende dat je het allemaal inzamelt. Het moet ook gesorteerd kunnen worden per materiaalsoort. We hebben vijf nieuwe hoogtechnologische sorteercentra moeten bouwen, en ook nieuwe recyclagecentra om die plastic verpakkingsmaterialen te recycleren tot secundaire grondstoffen.”
  • “Die laatste verpakkingen die nu nog in het restafval of als zwerfvuil eindigen, moeten we gaan inzamelen. Niet alleen thuis, maar ook buitenshuis. Dus op het werk, in de sportclub en in de openbare ruimte. Thuis zijn de Belgen heel erg goede sorteerders. Maar buitenshuis is onze relatie met een verpakking heel anders. We willen er zo snel mogelijk van af. En soms is de restafvalbak gewoon het dichtst bij. Soms zijn we niet aan het opletten of is de infrastructuur nog niet helemaal aangepast.”

Statiegeld

  • “Verpakkingen die bestaan uit meerdere materialen die niet door de consument van elkaar gescheiden kunnen worden, zijn moeilijk te recycleren. Vandaar dat de Belgische industrie zich als doelstelling heeft opgelegd om tegen dit jaar ervoor te zorgen dat er een recyclageoplossing bestaat voor elke verpakking”, vertelt Bruyninckx. “Dat is nog niet het geval voor een kleine 2 procent van de verpakkingen. Er zijn zeer grote stappen die gezet worden om ook die laatste verpakkingen te vervangen.”
  • “Er lopen op dit moment twee pilootprojecten voor een slim digitaal statiegeldsysteem in een heel beperkte, controleerbare omgeving. Later dit jaar zullen er ook pilootprojecten opgestart worden in halfopen en open omgevingen waar we maximaal de realiteit willen nabootsen. Het is dan de bedoeling dat de drie gewesten op het einde van dit jaar een beslissing nemen over de volgende stappen, zodat er in 2025 een statiegeldsysteem ingevoerd kan worden.”

(nd)

Meer