Wapent Vlaanderen zich genoeg tegen hevige regenval? Professor waterbeheer: "Ja, maar het moet sneller en beter"

"Vlaanderen moet sneller en meer maatregelen nemen om wateroverlast door hevige regen te vermijden". Dat zegt Patrick Willems, professor waterbeheer aan de KU Leuven bij Radio2. Het KMI verwacht donderdag erg veel regen op korte tijd en heeft code oranje uitgeroepen voor de provincies Limburg, Luik, Namen en Luxemburg."En ook al hebben de verschillende overheden al wat initiatieven genomen om ons tegen zware regenval te wapenen, toch moet het beter".

"De verschillende overheden hebben al enkele initiatieven genomen, maar het gaat te traag", vindt de professor. Willems was co-auteur van Weerbaar Waterland, een adviesrapport dat vorig jaar is overgemaakt aan de overheid met aanbevelingen om beter om te gaan met langdurige droogte en hevige neerslag op korte tijd. 

"Er gebeurt wel al wat en we moeten rekening houden met het feit dat ingrijpende maatregelen niet zomaar even ingevoerd worden." Toch stonden in het rapport duidelijke adviezen. "In riviervalleien zou je meer ruimte aan water moeten geven, zoals dijken verkleinen of op berekende plekken het water tegenhouden. Zo ontstaat er meer buffercapaciteit en kan het water op veilige en gecontroleerde plekken overstromen. In stedelijke omgevingen moet je zoveel mogelijk water uit de riolering houden. Wadi's (groene greppels in stedelijk gebied die mogen overstromen, nvdr.), meer groen en ontharden zijn daar de beste oplossingen", klinkt het. 

"We zijn nog lang niet gewapend tegen hevige regenval", stelt Willems. "Die maatregelen moeten worden opgeschaald in heel Vlaanderen, want er zijn nu nog veel plekken die gevoelig zijn voor wateroverlast."

Op plekken waar donderdag hevige regenval wordt voorspeld, verwacht de professor mogelijk lokaal zware wateroverlast. "Ik heb het voor alle duidelijkheid niet over toestanden zoals de waterbom van juli 2021. Dat blijft een uitzonderlijke situatie met heel veel schade tot gevolg. De kans dat zoiets gebeurt, blijft klein. Al kan het door klimaatopwarming wel meer gebeuren."

Meest gelezen