AFP or licensors

Jonge Amerikaanse militair verdacht van lekken militaire geheimen op het internet pleit onschuldig

De militair van 21 die is aangeklaagd in een van de grootste Amerikaanse inlichtingenschandalen in jaren heeft "niet schuldig" gepleit. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Hij wordt ervan verdacht militaire geheimen te hebben gedeeld op het internet en werd daarvoor in april opgepakt.

Jack Teixeira werd in april opgepakt. Een federale jury legde hem zes strafbare feiten ten laste, wegens het opzettelijk achterhouden en openbaar maken van geheime informatie over de Amerikaanse defensie, onder meer over Oekraïne. De 21-jarige, die op de legerbasis in Cape Cod werkte als IT-specialist, kan voor elke aanklacht tot tien jaar cel krijgen als hij veroordeeld wordt.

Teixeira trad in september 2019 in dienst bij de Nationale Garde en kreeg in 2021 officieel toestemming om topgeheime overheidsdocumenten in te zien.

Vanaf januari 2022 zou hij als "geheim" en "topgeheim" geclassificeerde informatie hebben gepubliceerd in een gesloten chatroom op Discord, een platform dat populair is bij gamers. Van daaruit werden ze verspreid over het internet, totdat ook de autoriteiten en de media er lucht van kregen. Het lek werd pas in april van dit jaar openbaar.

Het gaat om het grootste lek in jaren: de affaire bracht Washington in verlegenheid en deed vragen rijzen over de beveiliging van informatie.  

Meest gelezen