De Tsjongar-brug tussen de Krim en Cherson.

Brug beschadigd die Krim met zuiden van Oekraïne verbindt

Rusland zegt dat Oekraïne een belangrijke brug heeft aangevallen tussen het schiereiland de Krim en de provincie Cherson en het zuiden van Oekraïne. De brug verbindt twee gebieden die onder Russische controle staan en is onder meer belangrijk voor de toevoer van militair materieel. 

Het gaat om de Tjsongarbrug: die verbindt het noorden van het schiereiland met het vasteland van Oekraïne. Rusland zegt dat Oekraïne de brug heeft aangevallen met lange afstandsraketten die het heeft gekregen van de Britten.

Vladimir Saldo, de door Rusland aangestelde gouverneur van Cherson, noemt de aanval een barbaarse daad van het regime in Kiev. Volgens Saldo valt de aanval ook op een symbolische datum, 22 juni, het begin van de Tweede Wereldoorlog. Oekraïne bewijst daarmee volgens hem dat het de opvolger is van Nazi-Duitsland.

De brug is voorlopig afgesloten. Volgens de Russische overheid op de Krim zullen de herstelwerken een aantal weken duren. Op beelden is te zien dat er een groot gat is geslagen in de brug. 

Het is niet duidelijk of de aanval direct te maken heeft met het Oekraïense tegenoffensief. Hoe dan ook is de Krim erg kwetsbaar, omdat het aantal toegangswegen beperkt is. Rusland zegt dat de schade aan de brug de "speciale militaire operatie", zo noemt Rusland de oorlog, niet in de problemen zal brengen. 

Oekraïne bevestigt niet dat het achter de aanval zit, maar zegt wel dat de schade aan de brug een klap is voor de militaire logistiek van de Russen.

Niet eerste aanval op brug bij Krim

In oktober vorig jaar werd ook een andere brug aangevallen: de Kertsj-brug of Krimbrug, die het schiereiland verbindt met Rusland. Vijf mensen kwamen daarbij om, en het duurde maanden vooraleer de brug weer in gebruik kon worden genomen. Niemand eiste de verantwoordelijkheid voor de aanval op.

De zware vernielingen aan de brug waren een opdoffer voor Rusland en voor president Vladimir Poetin. De Krimbrug was en is belangrijk voor de bevoorrading van het Russische leger in het zuiden van Oekraïne, maar heeft ook een grote symbolische waarde. Rusland bouwde die na de annexatie van het schiereiland in 2014: een enorm duur prestigeproject.

Meest gelezen