Direct naar artikelinhoud
NIeuwsTelevisie

Miljoenen Amazon-klanten op misleidende manier richting betalend Prime-abonnement gelokt, zegt Amerikaanse toezichthouder

Miljoenen Amazon-klanten op misleidende manier richting betalend Prime-abonnement gelokt, zegt Amerikaanse toezichthouder
Beeld REUTERS

De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft Amazon opnieuw aangeklaagd. Het webwinkelconcern wordt ervan beschuldigd miljoenen consumenten zonder toestemming in te schrijven voor een betaalde abonnementsdienst. Het zou voor consumenten bovendien moeilijk zijn om hun abonnement vervolgens op te zeggen.

Het gaat om de dienst Amazon Prime, waarmee klanten van Amazon tegen betaling gebruik kunnen maken van onder meer snellere en gratis verzending. In de Verenigde Staten betalen Prime-leden daar jaarlijks 139 dollar voor, omgerekend bijna 127 euro, goed voor een groot deel van de inkomsten van de webwinkel. Wereldwijd heeft de dienst ruim 200 miljoen leden.

“Amazon heeft mensen misleid en gevangen in terugkerende abonnementen zonder hun toestemming, waardoor gebruikers niet alleen gefrustreerd zijn, maar die hen ook aanzienlijk geld hebben gekost”, zegt FTC-voorzitter Lina Khan in een verklaring.

In de aanklacht, die werd ingediend bij de federale rechtbank in Seattle, stelt de FTC dat Amazon “manipulatieve, dwingende of misleidende interfaceontwerpen, bekend als ‘dark patterns’, heeft gebruikt om consumenten te verleiden zich in te schrijven voor automatisch verlengende Prime-abonnementen”.

Amazon laat in een reactie weten dat klanten juist van “Prime houden”. De webwinkel stelt dat het voor klanten “duidelijk en eenvoudig” is “om zich zowel aan te melden voor hun Prime-lidmaatschap als deze te annuleren”. Verder vindt Amazon het “verontrustend” dat FTC een aanklacht heeft ingediend, “zonder ons hiervan op de hoogte te stellen”.

Het is niet de eerste aanklacht van FTC tegen Amazon. Onlangs stemde de webwinkel er nog mee in 30,8 miljoen dollar te betalen om te schikken in twee privacyzaken. De ene zaak had betrekking op Ring-videodeurbellen, de andere op de slimme speaker van het bedrijf Alexa.