Groen-fractieleider in de Kamer Wouter De Vriendt.

Regeringspartij Groen ziet "majeur" probleem met Lahbib: "Weet niet of ze vertrouwen nog kan herstellen"

"Bijzonder teleurgesteld", dat is de teneur bij Groen-fractieleider Wouter De Vriendt na de Kamercommissie van gisteren, waarin minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) uitleg moest geven over de visa die werden uitgereikt aan figuren van Iraanse regime. "Voor ons is er een majeur probleem binnen de regering."

Bij Groen-fractieleider Wouter De Vriendt ligt de Kamercommissie met minister Lahbib en premier De Croo nog altijd op de maag. De Croo toonde nog wel enig schuldbesef, zag hij, "maar bij Lahbib was er geen engagement om het anders aan te pakken". "Er zijn nochtans echt fouten gemaakt. Er is een visum afgeleverd aan een echte hardliner van het Iraanse regime. Daarvan hebben ze gebruik gemaakt om een groep agenten mee te sturen die ook de democratische oppositie in Brussel heeft zitten te filmen. Dat zijn serieuze uitschuivers."

De verklaringen voor die fouten stellen De Vriendt hoegenaamd niet tevreden. Hij wil niet met zoveel woorden zeggen dat Lahbib gelogen heeft, "maar ze heeft niet de volledige waarheid verteld". 

"Je verwacht niet dat je door een minister een rad voor de ogen wordt gedraaid. Het is de basisvereiste voor een minister om eerlijk te communiceren. Ze heeft bijvoorbeeld niks gezegd over het feit dat ze op 10 mei wel voor het uitreiken van de visa was. Ze heeft het beeld geschetst dat Pascal Smet vanuit Brussel per se dat visum wilde en dat ze zich 'tot het allerlaatste moment' verzet heeft. Maar dat klopt niet."

Normen en waarden

Lahbib verwees als verklaring voor het afleveren van het visum ook naar Olivier Vandecasteele en andere gijzelaars in Iran. "Maar dan wil ik wel weten wat onze lijn is. Verwacht men dan echt dat Iran die gijzelaars vrijlaat als wij een visum afleveren aan de burgemeester van Teheran? De feiten bewijzen dat dat niet zo is. Gaan wij, elke keer als Iran een vraag stelt, sidderen en beven? Dat is een beleid dat ik als parlementslid van de meerderheid niet noodzakelijk wil steunen."

Er is geen vertrouwen meer op dit moment
Groen-fractieleider in de Kamer Wouter De Vriendt

De Vriendt zegt dat hij niet per se wil doorduwen op het ontslag van Lahbib, net zoals de MR destijds aanstuurde op het ontslag van staatssecretaris Schlitz (Ecolo). "Maar ik wil wel een beleid gebaseerd op normen en waarden, waarbij we 'nee' kunnen zeggen tegen dubieuze regimes. We willen ook een minister die verantwoordelijkheid neemt, fouten erkent en eerlijk communiceert in het parlement. Op al die zaken heb ik geen antwoord gekregen." 

Zijn conclusie is bitter: "Er is geen vertrouwen meer op dit moment. En ik weet niet of de minister dat vertrouwen nog kan herstellen. Voor ons is er een majeur probleem binnen de regering."

Beluister hier het hele gesprek met Wouter De Vriendt in "De ochtend" op Radio 1:

Geloofwaardigheid

Ook in Franstalig België zien ze "heel duidelijk een politieke crisis", zegt Dorian De Meeûs, hoofdredacteur van de krant La Libre. En volgens hem is het nog erger geworden na gisteren. "Haar verdediging verschilt zo van die van vorige week dat het niet normaal is. Dat roept nieuw vragen op. Bovendien kan premier De Croo wel fouten erkennen, maar Lahbib totaal niet. Er lijken nochtans onwaarheden te zijn, of onduidelijkheden, waardoor het lijkt alsof er dingen worden achtergehouden. Het probleem ligt dus echt bij haar."

PS-Kamerlid Malik Ben Achour beschuldigde Lahbib er vanochtend bij RTBF van gelogen te hebben in de Kamer. "Het moment is gekomen waarop de minister zich vragen moet stellen over haar verantwoordelijkheid. Ze moet zich afvragen of ze nog in staat is om haar functie uit te oefenen: heeft ze nog voldoende geloofwaardigheid en vertrouwen om de Belgische diplomatie in het buitenland te leiden." Volgens hem dreigt ze de regering te verzwakken als ze vasthoudt aan haar stoel. 

Volgens De Meeûs speelt in de hele crisis ook haar gebrek aan ervaring mee. "Communicatie, politiek en diplomatie komen hier samen. Daarvoor moet je veel ervaring hebben, een groot karakter,  geloofwaardigheid en autoriteit. Daar ontbreekt het haar momenteel aan."

Als Lahbib een stap opzij moet zetten, is dat wel een groot probleem voor de MR en Bouchez, ziet De Meeûs. "De laatste dagen zaten we echt in het scenario: als Lahbib vertrekt, vertrekt ook de MR. Dat verklaart ook waarom premier De Croo ook in de commissie aanwezig was." Maar volgens De Meeûs wordt het toch moeilijk voor haar om minister te blijven. "Haar geloofwaardigheid en autoriteit zijn heel sterk aangetast."

Overleeft minister Lahbib de plenaire zitting straks in de Kamer? Dat is live te volgen in "Villa Politica" vanaf 14.15 uur op VRT1.

Meest gelezen