Code rood en provinciale crisisfase in Namen, ook elders veel regen en hevige onweders verwacht: “We volgen meest pessimistische scenario”

Zeer veel regen in korte tijd, hevige onweders, hagel en felle windstoten. Voor het centrum en het oosten van het land zien de weersvoorspellingen voor donderdagmiddag er niet goed uit, zo waarschuwen het KMI en NoodweerBenelux. Voor Namen, waar de provinciale crisisfase werd afgekondigd, geldt zelfs code rood.

mtm

Hoe meer naar het westen, hoe minder regen er donderdag allicht zal vallen. Terwijl het aan de kust de hele dag droog kan blijven, wordt er in het centrum en het oosten van het land donderdag véél regen verwacht.

In de provincies Limburg, Luik en Luxemburg geldt code oranje, voor de provincie Namen kondigde het KMI donderdag zelfs code rood af. Het KMI verwacht dat er lokaal in Namen meer dan 100 millimeter regen op 24 uur kan vallen of meer dan 60 millimeter in 6 uur. De KMI-berekening maakt gewag van een gemiddelde tussen 50 en 115 liter per vierkante meter in deze provincie.

De grootste hoeveelheden worden door een combinatie van regen en fel onweer voorspeld, in een zone die een deel van de provincie Namen, het westen van Luik en een deel van Limburg omvat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© kmi

Provinciale crisisfase

In de provincie Namen is de provinciale crisisfase geactiveerd, zo meldt gouverneur Denis Mathen. Hij roept de bevolking op om onnodige verplaatsingen te vermijden en waakzaam te zijn.

Tijdens zo’n provinciale fase ligt de leiding voor het beheer van de crisis en voor de coördinatie van de hulpdiensten bij de provinciegouverneur. Er is een eerste bijeenkomst gepland van het provinciaal coördinatiecomité.

Waterpeil in stuwmeren verlaagd

Er worden ondertussen ook preventieve maatregelen genomen in drie Waalse stuwmeren, zo meldt de Waalse overheidsdienst Mobiliteit en Infrastructuur.

Concreet laten de stuwdammen van Eupen, Gileppe en Ry de Rome, in de provincies Namen en Luik, meer water wegstromen dan normaal. Op die manier wordt er ruimte gemaakt voor een eventuele extra aanvoer door de regen, zegt Sarah Pierre, woordvoerster van de overheidsdienst.

Hevige windstoten

Sinds 10 uur is de regen vanuit de Champagnestreek de Frans-Belgische grens overgestoken. Voorlopig gaat het om matige regenval, maar de intensiteit daarvan zal in de loop van de dag alleen maar toenemen, zo waarschuwt ook NoodweerBenelux. “De onweerclusters zijn vanuit Frankrijk onderweg naar hier”, aldus Nicolas Roose van NoodweerBenelux om 10.30 uur. “Ze volgen de route richting de provincies Namen, Luik en een deel van Limburg. Momenteel volgen we het meest pessimistische scenario waar 80 liter neerslag per vierkante meter mogelijk is, met hier en daar zelfs uitschieters boven de 100.”

Het zeer actieve frontaal systeem heeft de vorm van een boog, aldus Roose. “Typisch aan zulke systemen is dat ze vaak gepaard gaan met hevige windstoten, waarbij windsnelheden van 80 tot 100 kilometer per uur of zelfs meer mogelijk zijn. We zien dat nu al in Frankrijk en ook voor ons wordt dat later op de dag een heel plausibel scenario.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tornado’s in Duitsland

Ons land ligt net op de grens van de onstabiliteit, vervolgt Roose. “Voorlopig ziet het ernaar uit dat Duitsland nog zwaarder getroffen zal worden en dat daar lokaal zelfs tornado’s mogelijk zijn. Hier zal het allicht niet zo ver komen, al is het wel belangrijk om uur na uur te monitoren hoe het systeem zich verplaatst en in de gaten te houden wat wij hier precies mogen verwachten.”

Nadat het KMI eerder al code rood afkondigde voor de provincie Namen, ging ook NoodweerBenelux in zijn laatste update naar “level 3” voor Namen, Luik en een deel van Limburg. “Het is al van de waterbom van 2021 dat we nog eens naar dat waarschuwingsniveau gingen”, aldus Roose. “Ook nu zijn er risico’s op flash flooding, wateroverlast en lokaal of zelfs op iets groter niveau schade.”

Na regen komt zonneschijn

Vrijdag start met wat ochtendgrijs, maar nadien wordt het overal vrij zonnig. In de loop van de dag wisselen brede opklaringen af met wolkenvelden, die lokaal nog voor een geïsoleerd buitje kunnen zorgen. De maxima schommelen tussen 20 graden aan zee en in de Hoge Venen en 25 graden in het centrum.

Tijdens het weekend wordt vrij zonnig weer voorspeld met soms enkele wolkenvelden. Het wordt vrij warm met zaterdag maxima tot 27 graden en zondag tot 30 graden. Na het weekend zou het weer wat afkoelen.

8 centimeter grote hagelbollen in Oostenrijk

Bij een onweer in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië zijn woensdagavond tot acht centimeter grote hagelbollen uit de hemel gevallen. Dat hebben politie en brandweer laten weten. De melding over de enorme hagelbollen kwam vanuit de gemeente Lurnfeld im Drautal.

Het onweer ging gepaard met aardverschuivingen en modderstromen, en bomen werden ontworteld. Daardoor raakten wegen versperd. De materiële schade is groot, maar volgens de eerste berichten geraakte niemand gewond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen