© BELGA

Groen derde grootste partij in peiling, N-VA in dalende lijn

In de jongste politieke peiling vormen Groen en N-VA het perfecte spiegelbeeld. Groen blijft stemmen winnen, terwijl N-VA in dalende lijn zit.

wwi, evg

Vergeleken met de federale verkiezingen van mei 2014 heeft N-VA significant aan populariteit ingeboet. Groen, Vlaams Belang en PVDA hebben significant gewonnen (ook al blijft PVDA zo klein dat het moeilijk meetbaar is). Dat blijkt uit de jongste peiling van De Standaard en de VRT.

Vooral Groen maakt een opvallende klim. Met dit resultaat zou Groen als derde partij uit de stembus komen en zelfs nipt groter worden dan Open Vld.

Vooral het verschil met N-VA is opvallend. Die partij laat peiling na peiling een licht dalende trend zien, al is de voorsprong op de concurrentie nog bijzonder groot.

Bij de populairste politici overtroeft premier Charles Michel (MR) al zijn collega’s. Bijna vier op de tien Vlaamse kiezers kunnen zich voorstellen voor hem te stemmen. In de vorige peiling stond hij nog op plaats vier.

De kloof met de nummer twee, Theo Francken (N-VA), is evenwel héél klein: één stem om precies te zijn. N-VA-voorzitter Bart De ­Wever staat op drie. Twee andere N-VA-ministers komen voor het eerst de top tien binnen: Jan ­Jambon en Ben Weyts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER