James Cameron dook al dertig keer naar het wrak van de Titanic© REUTERS

Titanic-regisseur James Cameron waarschuwde 11 jaar geleden al voor de gevaren van bezoek aan gezonken schip

Canadese filmmaker James Cameron is al heel lang in de Titanic geïnteresseerd. Hij maakte de Oscarwinnende film over de noodlottige eerste reis in 1912. Bovendien reisde hij naar het gezonken schip om er diepzeedocumentaires over te maken.

nd

Ondertussen maakte hij al meer dan dertig duiken naar het wrak en maakte hij er een documentaire over. Maar de regisseur waarschuwde in 2012 al voor de gevaren van ontdekkingsreizigers die in de verleiding komen om een bezoek te brengen aan het schip.

“Je begeeft je op een van de meest meedogenloze plekken op aarde. Het is niet zo dat je zo maar de hulpdiensten kan bellen om je te komen halen”, zei hij elf jaar geleden in een interview met de New York Times dat opnieuw viraal is gegaan.

Cameron’s gaf opnieuw commentaar nadat de Titan-onderzeeër van OceanGate met vijf passagiers aan boord sinds zondag vermist is. De duikboot was onderweg naar het wrak van de Titanic.

De Titan heeft zuurstof aan boord voor maximaal 96 uur. Aan boord bevinden zich behalve Stockton Rush, de CEO van OceanGate, ook de Fransman Paul-Henry Nargeolet, de Britse miljonair-avonturier Hamish Harding, de Pakistaans-Britse zakenman Shahzada Dawood en zijn 19-jarige zoon Sulaiman. Zij betaalden daarvoor elk 230.000 euro.

Cameron gaf in het interview wel toe dat hij zich kon voorstellen dat mensen de Titanic op de bodem van de Atlantische Oceaan zouden willen bezoeken. “Ik kan niets beters bedenken dan een ontdekkingsreiziger te zijn en te zien wat geen mensenoog ooit heeft gezien.”

Parks Stephenson, de ontdekkingsreiziger die samen met Cameron aan de film werkte, uitte zich ook in een Facebook-post over het vermiste schip.

“Alles wat op dit moment echt bekend is, is dat de communicatie met de onderzeeër verloren is gegaan. Dat is zorgwekkend genoeg om van het ergste uit te gaan”, schreef Stephenson maandag. “Ik ben het meest bezorgd over de zielen aan boord”, voegde hij eraan toe. De uitkomst zou volgens hem “een grote tragedie kunnen worden”.

LEES OOK. LIVE. Tijd tikt voor de vijf bemanningsleden van vermiste duikboot die op expeditie was naar het Titanic-wrak

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER