© Karel Hemerijckx

Nederlander die zoontje (9) meenam naar raveparty en drugs verstopte, krijgt vrijspraak door procedurefout

Sint-Truiden -

Een 36-jarige Nederlander werd in april gecontroleerd toen hij samen met zijn 9-jarige zoontje van de illegale raveparty in Brustem kwam. Hij was in het bezit van amfetamine en ketamine. De rechter spreekt hem nu vrij omdat de zoeking in zijn voertuig niet wettelijk verliep.

Shauni Deferm

Dagenlang werd de omgeving rond Brustem in april geteisterd door luide muziek en feestvierders die dag en nacht rondhingen op de illegale raveparty op de domeinen van het vliegveld. Heel wat bezoekers werden onderworpen aan controles door de politiediensten, net zoals de 36-jarige Nederlander. Zijn kampeerauto met Nederlandse nummerplaat werd gespot in de buurt van de party, na zijn vertrek werd hij in Kerkom aan de kant gezet en gecontroleerd. Opmerkelijk: hij werd vergezeld door zijn 9-jarig zoontje.

In de camper vonden de inspecteurs een plastic zak met 121 gram ketamine en een zak met 78 gram amfetamine. Volgens de aanklager was het duidelijk dat de man de drugs gekocht had op de raveparty. Hij werd dan ook vervolgd voor het bezit van verdovende middelen in het bijzijn van een kind. Daarvoor vroeg de Tongerse aanklager vorige maand, tijdens de behandeling van de zaak, een celstraf van vijftien maanden en een geldboete van 8.000 euro.

Onvoldoende toegelicht

De raadsman van de dertiger, meester Jeroen Vandenberk, vroeg de vrijspraak. Volgens hem werd de zoeking in het voertuig onwettig uitgevoerd. “Waarom werd de auto van mijn cliënt doorzocht? Gedroeg hij zich raar? Het is niet omdat er in de buurt een raveparty is, dat ze zijn auto moeten doorzoeken. Alles wat uit de zoeking naar boven is gekomen, moet nietig verklaard worden”, klonk het.

De Tongerse rechter volgt Vandenberk hierin. Volgens hem hebben de verbalisanten in hun proces-verbaal onvoldoende toegelicht waarom ze de wagen aan de kant gezet en doorzocht hebben. Volgens de rechtbank was er geen gegronde reden om over te gaan tot een controle. “Bijgevolg dient besloten te worden dat de uitgevoerde zoeking onregelmatig was en dat de bewijselementen op onrechtmatige wijze werden bekomen.” De Nederlander werd vrijgesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer