Provincie Namen van code rood naar oranje: na middernacht wordt het overal droog

In Namen is code rood teruggeschroefd naar code oranje. Ook in Limburg en Luik is code oranje nog steeds actief. Voor Luxemburg meldt het KMI nu code geel. Ook in de rest van het land valt de regen met bakken uit de lucht. Pennenzakkenrock in Mol is stilgelegd en op verschillende plaatsen is er verkeershinder. Volg hier alle laatste updates. 

  • In de provincie Namen is code rood teruggeschroefd naar code oranje. Ook in Limburg en Luik is code oranje actief. Voor Luxemburg meldt het KMI nu code geel.
  • Het noodnummer 1722 is geactiveerd. 
  • Wil je weten welke maatregelen je kan nemen om schade door onweer of regenval te voorkomen? Neem dan zeker een kijkje op de website van het Nationaal Crisiscentrum
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Enkele gemeenten deelden zandzakjes uit

In sommige gemeenten konden inwoners vandaag zandzakjes afhalen. Dat was onder meer zo in Oud-Heverlee: 

Videospeler inladen...

BEKIJK - Twee jaar na de overstromingen zit de schrik er nog in

Twee jaar na de noodlottige overstromingen zit de schrik er nog stevig in, in de provincie Luik. In Trooz namen ze bijvoorbeeld voorzorgsmaatregelen: 

Videospeler inladen...

BEKIJK - Namen haalt opgelucht adem

Voor de provincie Namen was vandaag een tijd lang code rood afgekondigd. Maar buiten een aantal straten die er onderliepen, bleef de schade er gelukkig grotendeels beperkt. Zo zag verslaggever Saskia De Schutter: 

Videospeler inladen...

Brandweer Verviers moest uitrukken voor 65 incidenten

De brandweer van noodzone 4, Vesdre Hoëgne en Plateau, heeft volgens de hulpdiensten ingegrepen bij 65 incidenten sinds het onweer vanmiddag begon.

De brandweer moest voornamelijk kelders leegpompen op onder meer het Plateau de Herve, in Verviers en Pepinster. Die laatste gemeente was in 2020 zwaar getroffen door overstromingen.

Tot helft vluchten op Brussels Airport vertraagd

Op Brussels Airport heeft zowat de helft van de vluchten te kampen met vertragingen. Dat heeft te maken met de zware regenval, en met het feit dat alle vluchten op één enkele baan verlopen, zo heeft luchthavenwoordvoerster Nathalie Pierard bevestigd na berichtgeving door Het Laatste Nieuws.

"De vertragingen variëren van 15 tot zowat 45 minuten." Enerzijds speelt het weer een rol, niet alleen in België maar ook in andere landen in Europa. Daarnaast kan er momenteel maar één start- en landingsbaan (dwarsbaan 01) gebruikt worden voor zowel opstijgende als landende vluchten, door een combinatie van werkzaamheden aan een andere baan en de windrichting.

Pierard verwacht dat de vertragingen in de loop van de avond zullen verminderen.

BEKIJK - In Ciney viel op het hoogtepunt 47 liter neerslag per vierkante meter op een uur tijd:

Videospeler inladen...

Liefkenshoektunnel volledig versperd richting Nederland na ongeval met vrachtwagens

In het Antwerpse havengebied is de Liefkenshoektunnel op de R2 volledig versperd geraakt richting Nederland. De oorzaak is een ongeval waarbij drie vrachtwagens betrokken waren. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum.

Het verkeer moet omrijden via de Antwerpse ring (R1), maar daar staan al lange files door de beginnende avondspits in combinatie met het regenweer.

Hoe lang de hinder zal aanslepen, is volgens het Verkeerscentrum niet duidelijk. Zeker is dat het ongeval al meteen heel wat problemen veroorzaakt voor het havenverkeer tussen beide Scheldeoevers.

In Namen is code rood teruggeschroefd naar code oranje

Tegen middernacht is de regenzone het hele land uit en wordt het overal droog
Weervrouw Sabine Hagedoren

Karewiet-anker Maurane Proost vanuit Mol: "Tijdens dj-set van Regi begon het zo hard te regenen, er is toen beslist om het Pennenzakkenrock vroeger te laten stoppen"

Maurane Proost was voor ons jeugdjournaal "Karrewiet" met 23.500 schoolkinderen op Pennenzakkenrock toen ze bakken regen over zich heen kregen. Dat festival is intussen stopgezet, de uittocht is vlot verlopen, zo vertelt ze in onze VRT NWS Live. Volgens weervrouw Sabine Hagedoren was het stopzetten van Pennenzakkenrock een verstandige beslissing. "Het is daar nu nog niet aan het onweren, maar de onweders kunnen de komende uren daar nog losbarsten."

BEKIJK - Hoe verliep de uittocht nadat het festival was stopgezet?

Videospeler inladen...

Weervrouw Sabine Hagedoren: "De komende uren zijn er nog onweders, met mogelijk felle windstoten en hagel"

Tot middernacht blijft het regenen en zijn er onweders mogelijk. En die onweders kunnen pittig zijn, vertelt weervrouw Sabine Hagedoren in onze VRT NWS Live. "Bij die onweders zijn er soms felle windstoten, die kunnen oplopen tot 70, 80 of zelfs 100 kilometer per uur. Dat is fors. Er is ook nog kans op hagel. Dat is iets waar we zeker voor vanavond nog rekening mee moeten houden. Als je niet buiten moet zijn, blijf binnen."

"In West-Vlaanderen is er weinig of geen neerslag, en we verwachten dat ook niet meer"

Weervrouw Sabine Hagedoren

Onze journalist staat in Namen, waar code rood van kracht is: "Provincie is zeer waakzaam, maar eigenlijk verwacht men geen grote overstromingen"

In Namen wordt de situatie provinciaal gecoördineerd. Al sinds gisteren wordt hierover vergaderd. "Op zich verwachten ze geen noodsituaties", zegt VRT NWS-journalist Saskia De Schutter. "De stuwmeren bijvoorbeeld zijn al voor een deel afgelaten en daar is veel opslagcapaciteit. Ook de Maas en de Samber kunnen veel opvangen."

"Mochten er overstromingen zijn, verwachten ze die eerder aan de kleinere rivieren.  Men verwacht ook dat de grote bulk van regen vanmiddag gaat vallen. In de vooravond zou het al veel rustiger worden."

Weervrouw Sabine Hagedoren: "Zoveel regen zien we normaal in een volledige maand"

In de provincie Namen zijn lokaal neerslaghoeveelheden tot meer dan 100 liter per vierkante meter mogelijk, zegt onze weervrouw Sabine Hagedoren. "Als je weet dat gedurende een volledige maand gemiddeld zeventig liter water per vierkante meter valt, dan is dat een grote hoeveelheid neerslag in minder dan 24 uur tijd."

"Het is eigenlijk constant aan het regenen en als daar een felle onweersbui bovenop komt, kan dat een grotere kans geven op hinder of wateroverlast."

Weervrouw Sabine Hagedoren: "Het is nog niet gedaan, in een aantal provincies kan het nog heftig worden"

"Zeker in het oosten en het centrum van het land valt er op dit moment behoorlijk wat regen", vertelt weervrouw Sabine Hagedoren in onze VRT NWS Live. "Er zijn al tientallen liters water gevallen en het is nog niet gedaan. Er zijn een aantal provincies waar het echt nog heftig kan worden, de komende uren en ook nog volgende nacht."

Hulpverleningszones in provincie Namen krijgen versterking

In de provincie Namen worden in de drie hulpverleningszones (Nage, Dinaphi, Val de Sambre) operationele commandoposten ingericht voor het verwachte noodweer.

Dat is beslist op het provinciaal coördinatiecomité van Namen. De zones hebben sinds gisterenavond ook hun teams op de verschillende posten versterkt en houden zich klaar. De provincie wil in de eerste plaats mensen ontmoedigen zich onnodig te verplaatsen en de waakzaamheid bij de bevolking verhogen. 

BEKIJK - In Sint-Joris-Weert worden zandzakjes uitgedeeld:

Videospeler inladen...

Pennenzakkenrock wordt vroegtijdig beëindigd

Door de zware regenval heeft de organisatie beslist om Pennenzakkenrock vroegtijdig stop te zetten. Het festival verwachtte 23.500 kinderen.

Iedereen wordt verwittigd zo snel mogelijk het terrein te verlaten. Wie nog niet meteen naar huis kan, krijgt tijdelijk onderdak van de organisatie. Normaal gezien had het festival tot 16 uur moeten duren. "We vragen ouders uitdrukkelijk om niet zelf hun kinderen te komen halen. Inkomend verkeer hindert een vlotte uittocht."

BEKIJK - De jonge festivalgangers schuilen voor de regen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen